Prvi antikorupcijski čas u Kraljevu

Prvi Antikorupcijski čas „Prekini lanac! Reci NE korupciji!“ održan je u Elektro-saobraćajnoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u našem gradu.

Antikorupcijski čas je edukativnog karaktera, organizuje se u okviru aktivnosti projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, koji finansira Evropska unija, a realizuje u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom kao deo aktivnosti u kampanji za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Cilj kampanje je da se poboljša razumevanje javnosti o temi korupcije kao i razumevanje sistema i mehanizama za prevenciju korupcije, a poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih ljudi.

Brojni učenici i nastavnici u kraljevačkoj školi „Nikola Tesla“ imali su priliku da razgovaraju o svim aspektima korupcije, kao i prevenciji od ove štetne društvene pojave, sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije i nevladinih organizacija Transparency International i „Pištaljka“, tužiocima, policajcima i sudijama koji se svakodnevno bore protiv korupcije.
Učenicima završnih razreda srednjih škola i nastavnicima sa područja Školske uprave Kraljevo, iz Kraljeva, Tutina, Novog Pazara, Raške i Vrnjačke Banje, obratio se gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić. On je naglasio da je „korupcija društveni problem koji postoji od davnina i u svim društvima, bila ona razvijena ili manje razvijena.

„Na ovom antikorupcijskom času predavači uče decu završnih razreda srednjih škola kako da spreče koruptivno ponašanje i tražimo način kako da ojačamo institucije, kako bi se one borile protiv korupcije. Važno je da najmlađi dolaze na ovakve časove i razgovaraju o modelima, oblicima korupcije, o tome šta je produktivno ponašanje i kako treba preventivno delovati da do koruptivnog ponašanja ne dođe“, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Terzić je, obraćajući se učenicima, izrazio nadu da se među njima nalaze budući policajci, sudije i tužioci, koji će tražiti način da korupciju smanje do najmanje moguće mere, i istakao da iz ovog predmeta treba da se trude da imaju najvišu ocenu:
„Korupcija je pojam koji ima svoj politikološki, sociološki i pravni aspekt, a vi morate da budete spremni da usvojite znanja o korupciji kako ne biste u svom delovanju u budućnosti, kada završite škole i fakultete, bili akteri koruptivnih dela.“

Učenicima su se obratili i državni sekretar Ministarstva pravde Republike Srbije Radomir Ilić i posebni savetnik nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić.
„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava ovakav vid borbe i prevencije koruptivnog ponašanja. Ovo je pravi način, pravo vreme i uzrast dece da dobiju osnovna znanja o korupciji kako bi prevenirali nastajanje korupcije i da bi svi oni organi koji učestvuju u ovome, pre svega naši sudovi, tužilaštvo, Ministarstvo pravde, što manje imali posla u budućnosti“, rekao je posebni savetnik Ministra prosvete Aleksandar Pajić i dodao da Evropska unija u ove projekte ulaže značajna sredstva.
„Osnovna ideja je da se javnost upozna sa merama koje preduzima država i sa institucijama koje gradi. Smatramo da su naša deca i omladina budućnost ove zemlje i da će za nekoliko godina početi da preuzimaju neke veće odgovornosti u ovoj državi. Put edukacije u borbi protiv korupcije i upoznavanja sa onim što su naporni ove sadašnje generacije upravo treba da krene od mladih“, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Republike Srbije Radomir Ilić, koji je istakao da su dosadašnji rezultati borbe protiv korupcije zadovoljavajući budući da je, za godinu dana, izrečeno oko 430 presuda.

Vođa projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“ Roman Prah je naglasio da je prvi put u Srbiji organizovan antikorupcijski čas na ovakav način.

„Jako nam je drago da smo prvi čas počeli sa učenicima srednjih škola, sa ljudima koji se tek formiraju kao ličnosti i imaju šansu da izaberu kako će graditi svoj životni put. Važno je da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže „reci NE korupciji“, što je ujedno i slogan kampanje“, izjavio je Prah.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *