Podrška zapošljivosti mladih iz hraniteljskih porodica

U Kragujevcu je predstavljen dvogodišnji projekat, namenjen unapređenju socijalne inkluzije i zapošljavanju mladih u hraniteljskim porodicama u Šumadijskom, Rasinskom, Raškom i Moravičkom okrugu.

U saradnji sa Biznis inovacionim centrom i Udruženjem Uradimo zajedno, Regionalni centar za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac, realizovaće čitav set programa, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Republike Srbije, u vrednosti od preko 140 hiljada evra.

Na promociji projekta najavljeno je i razvijanje lokalnih mreža za podršku mladima iz hraniteljskih porodica.

Grad će, pored podrške, koju pruža Regionalnom centru, do kraja godine, konkurisati za stambeno zbrinjavanje i radno angažovanje osoba iz hraniteljskih porodica.

Lokalne mreže za unapređenje socijalne inkluzije i zapošljivosti mladih iz hraniteljskih porodica, biće formirane u Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Kraljevu.

Tokom projekta 175 mladih dobiće individualno orjentisanu podršku, u okviru mreža. Njih 60 imaće priliku da se prekvalifikuje.

Skoro trećina stručnjaka iz sistema socijalne zaštite i 175 hranitelja, kroz obuke, unaprediće kompetencije, kako bi pomogli da se korisnici aktivno uključe u društvo.

To je samo deo aktivnosti, koje će biti sprovedene, naredne dve godine, jer mladi iz hraniteljskih porodica izlaze iz sistema socijalne zaštite nedovoljno pripremljeni za samostalan život.

Oni se teže integrišu u društvo i na tržište rada i u visokom su riziku od siromštva.

Kragujevac je u odnosu na ostale sredine, predviđene projektom, u prednosti, jer se u centru Šumadije nalazi Regionalni centar za porodični smeštaj i usvojenje.

Prezentacija projekta je deo ranijeg IPA programa, koji finansira Evropska unija, sa ciljem da se poveća aktivizam, zaposlenost i preduzetnička praksa kod mladih.

Bespovratno je dodeljeno 24 granta, koji će se koristiti u više od 35 gradova i opština u Srbiji do kraja 2021. godine.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović Čukarić.

rtk.co.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *