Do radnog mesta zahvaljujući Sajmu zapošljavanja

Sedamnaesti sajam zapošljavanja u Kraljevu, koji Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Kraljevo i grad Kraljevo organizuju u saradnji sa Vojskom Srbije, svečano je otvorio gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

„Na Sajmu je prisutno više od 50 poslodavaca koji traže više od 300 novih radnika. Pored „Eurotaja“ i „Leonija“, novih fabrika koje će ove godine biti otvorene u Kraljevu, i Vojska Srbije traži nove radnike, vojnike po ugovoru, ali i veliki broj domaćih poslodavaca – GIR, „Elektromontaža“, „Pomak“, kao i druge firme, nastoje da zaposle Kraljevčane i Kraljevčanke“, rekao je gradonačlenik.

Terzić je istakao da grad Kraljevo pomaže stranim investitorima, izgradnjom pristupne saobraćajnice u Ulici Jovana Deroka, obezbeđivanjem sredstava za odvođenje otpadnih voda od dve nove fabrike „Leoni“ i „Taj grupe“, ali traži načine da pomogne i domaćim privrednicima.

„’Elektroprivreda Srbije’ će izgraditi trafostanicu snage 16 megavata, koju će pored „Taj korporacije“, koristiti i domaći privrednici koji se nalaze u Adranima odnosno u Šeovcu. Ovih dana imamo interesovanje tri domaće kompanije koje žele da kupe zemljište kako bi izgradile fabrike. To je zemljište pored „Magnohroma“ u koje je grad, zajedno sa Ministarstvom privrede, uložio 95.000.000 dinara, kako bismo izgradili novu saobraćajnicu, kanalizacionu, vodovodnu mrežu, rasvetu, a na toj lokaciji imamo i obezbeđene priključke za gas“, objasnio je gradonačelnik.

„Ovo je odlična prilika da na jednom mestu poslodavci i budući radnici njihovih preduzeća nađu zajednički jezik i razgovaraju o tome koji profili su potrebni u našim preduzećima, a radnici šta treba da nauče. Grad Kraljevo je u toku ove godine izdvojio 13.500.000 dinara kao pomoć merama aktivne politike zapošljavanja u praksi, na javnim radovima i prekvalifikacijama, obukama za nezaposlene, ali obezbedili smo novac i za infrastrukturu kako bismo omogućili našim privrednicima da lakše i bolje posluju. Očekujem da će otvaranje dve velike fabrike i čitavog niza manjih proizvodnih pogona uticati da većina Kraljevčana pronađe posao“, rekao je gradonačelnik i poželeo sreću građanima.

Brojnim privrednicima i preduzetnicima iz Kraljeva i Vrnjačke Banje potrebni su radnici različitih profila i stepena kvalifikacija: pravnici, programeri, inženjeri, tehnolozi, farmaceuti, menadžeri prodaje, proizvodni i fizički radnici, radnici obezbeđenja, građevinski i mašinski radnici, krojači, šivači…

Direktorka kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežana Prelić je istakla „da su u najvećem broju izražene potrebe za proizvodnim radnim mestima, što nam signalizira da se situacija vezano za privredno kretanje u Kraljevu znatno menja u brojstvu proizvodnog sektora. U pitanju je mašinsko-metalski kompleks, drvnoprerađivački kompleks, prehrambeni i tekstilni, a tu su i administrativni radnici, radnici u osiguranju“.

Na Sajmu su uručene i odluke poslodavcima za odobrene programe stručne prakse, subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih lica i osoba sa invaliditetom, koje se realizuju uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i radionice koje će za nezaposlena lica oranizovati kompanija „Leoni“.

Značajnu podršku u realizaciji Sajma zapošljavanja pružili su Regionalna privredna komora Kraljevo, Regionalna razvojna agencija za razvoj Raškog i Moravičkog okruga i Udruženje poslovnih žena Kraljeva.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *