Prvačići u poseti gradonačelniku

Stotinak učenika prvog razreda kraljevačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“, iz matične škole u Ribnici i isturenog odeljenja na Beranovcu, posetilo je gradonačelnika grada Kraljeva dr Predraga Terzića u zgradi Gradske uprave. Ovi mališani, u okviru obavezne projektne nastave u školi, imaju i deo koji se odnosi na učenje o demokratskom društvu i građanskom vaspitanju, otuda i poseta lokalnoj samoupravi.

Deca su za gradonačelnika imala brojna raznovrsna pitanja, od toga ko je i šta zapravo radi gradonačelnik, do „da li ste oženjeni“.

„Danas su Ignjat, Konstantin i Veljko poželeli da jednog dana postanu gradonačelnici Kraljeva“, rekao je Terzić, podsetivši na to da je, prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Kraljevu i obilaska preduzeća „Moja soba“, sin vlasnika Branka Petrovića rekao da želi da postane predsednik.

„Drago mi je da deca konačno shvataju da je lepo raditi za svoju sredinu, truditi se da grad napreduje. Oni su svi rekli da žele da budu policajci, vojnici, oficiri, ali i da se bave politikom i budu gradonačelnici. Malo smo više govorili o ulozi gradonačelnika u političkom sistemu Srbije, šta to gradonačelnik radi, šta treba da radi, a deca, iako pohađaju tek prvi razred, govorila su i o tome šta je nepohodno kako bi se u Kraljevu živelo bolje. Na prvom mestu želeli su više mesta za igranje, više parkova i sadržaja koji odgovaraju njihovom uzrastu“, rekao je gradonačelnik.

Učiteljica u OŠ „Vuk Karadžić“ Vesna Ristović je objasnila da kroz projektnu nastavu, koja je od početka ove školske godine obavezna, nizom aktivnosti, realizuju projekat „dečji turistički vodič našeg mesta“, u okviru koga je organizovan i susret sa gradonačelnikom.

„Obišli smo Hram Svetog Vasilija Ostroškog, ušće Ribnice u Ibar, Kulturni centar „Ribnica“, Narodni muzej, gradsku Biblioteku, centar grada… a sve sa ciljem da deca upoznajući svoj kraj umeju da ga predstave turistima. Ova projektna aktivnost će se završiti stvaranjem suvenira sa motivima svog mesta i to će raditi učenici sa roditeljima, u okviru projekta i Kluba roditelja i nastavnika, koji imamo u školi. Nakon toga smo planirali da napravimo štand, na kome ćemo predstaviti krajnje produkte ovoga što smo radili danas i ovih nekoliko dana, jer sam projekat ima nekoliko faza i učenici kroz te faze prolaze zajedno sa nama učiteljicama“, rekla je Vesna Ristović.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *