Prijem svetski priznatog majstora filigrana Kraljevčanina Gorana Ristovića

Povodom priznanja koje je dobio od Moskovske patrijaršije za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu, Kraljevčanina Gorana Ristovića primio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa članom Gradskog veća grada Kraljeva Milunom Jovanovićem.

Na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovske patrijaršije, ovo priznanje je 23. marta u Moskvi uručeno dvadesetorici pravoslavnih umetnika, među kojima je i naš sugrađanin Goran Ristović, vlasnik filigransko-kujundžijske radionice „Filigran Pokimica“, u kojoj izrađuje umetničke predmete od najfinijeg srebra, u duhu stare tradicije prizrenskih majstora.

„Imao sam čast da primim gospodina Gorana Ristovića Pokimicu, umetnika koji je naš grad promovisao u zemlji i u inostranstvu. Njegova umetnička dela su do sada izlagana u Narodnom muzeju u Kraljevu, u Regionalnom muzeju u Velikom Trnovu u Bugarskoj, ali i u Moskvi“, rekao je gradonačelnik Kraljeva posebno istakavši koliko je Kraljevo ponosno na svog sugrađanina i koliko je važno podržati i promovisati ovakve uspehe.

„Priznanje je došlo iznenada i za mene, jer sam saznao neposredno pred nominaciju da će se to dogoditi. Nisam imao očekivanja s obzirom na to da su ostali umetnici mahom sa prostora Rusije. Radi se o vrhunskim umetnicima ruske pravnoslavne crkvene umetnosti, onima koji pokrivaju mozaik, ikonopis, freskopis, graditeljstvo“, skromno kaže Goran Ristović.
On smatra da je vreme sazrelo da se znanja prenesu na druge generacije, zato što u formalnom smislu uvek postoji obrazovno rešenje za mlade umetnike, kroz škole umetničkih zanata.

„Došli smo na ideju da organizujemo radionicu koja neće biti samo par dana nego ozbiljnijeg formata, po mogućstvu i tri meseca u letnjem periodu, da organizujemo da se osnovna znanja prenesu mladim generacijama, koje će nastaviti da razvijaju našu tradiciju. Još nismo odredili tačne datume, ni prostor ni vreme, ali se radi ozbiljno na tome, prave se programi ne bi li se animiralo Ministarstvo kulture, kao i Etnografski muzej, koji preko svog Centra za nacionalno nekulturno nasleđe prati ove pojave, tako da se nadam da ćemo u narednom periodu to uspeti da izvedemo“, poručio je Ristović.

Goran Ristović je studirao arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Udruženja prevodilaca Srbije. Govori više jezika. Član je Udruženja primenjenih umetnika Rusije. Profesionalno se bavio prevođenjem, a karijeru je ostvario i u međunarodnoj kompaniji. Umetničkim radom se aktivno bavi osamnaest godina. Paraleleno sa poslovima koje je ranije obavljao krenula je i njegova edukacija u oblasti filigrana, tako da već deset godina postoji registrovani umetnički atelje.
Ristović je uvršten u monografiju Muzeja Filigran iz Italije među deset najboljih živih majstora filigrana na planeti. Njegove radove odlikuje vrhunska veština ručnog, umetničkog rada u staroj, filigranskoj tehnici kojom su, svojevremeno, na ovim prostorima vladali samo majstori iz Prizrena. Svi predmeti su unikatni, ručno rađeni, a neki od ovih remek-dela srpskih filigranskih umetnosti nalaze se u najznačajnijim pravoslavnim hramovima širom sveta, kao što je šest srebrnih filigranskih kandila iznad Vitlejemskih zvezda u Crkvi Hristovog rođenja.

„Želeo bih da zahvalim gradu Kraljevu, gradonačelniku i gospodinu Milunu Jovanoviću na interesovanju i podršci koju konstantno iskazuju za moj rad. Podrška je počela davnih godina, ali konkretna saradnja je počela izložbom u Narodnom muzeju u Kraljevu 2015. godine i od tada konstantno prate moj rad. Bez njihove podrške bi sve bilo dosta teže“, zahvalio je Goran Ristović predstavnicima grada Kraljeva i pozvao sve koji su u mogućnosti da dođu na izložbu koja će 9. aprila 2019. godine, u 19.00 časova, biti otvorena u Manakovoj kući u Beogradu, kada će biti prikazano 15 eksponata sa, uglavnom, Kosova i Metohije. Kako je obrazložio, radi se o prestonim krstovima većeg formata koji na izvestan način prikazuju i dokazuju naše trajanje na ovim prostorima i održavaju kontinuitet iz starih vremena u ovoj tehnici umetničkog zlatarstva.

Pošto je osnove zanata preuzeo kao zet od tasta, Goran Pokimica, za svog budućeg naslednika, kaže:
„Imam dve kćerke. Očekujem zeta koji će se pojaviti da preuzme zanat.“

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *