“Petnica” i na Goču

Mini-istraživački seminar iz oblasti biologije i hemije nadomak Kraljeva. Promocija interdisciplinarnosti, odnosno STEM obrazovanja.

Kraljevačka lokalna samouprava, ovdašnja Školska uprava i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu su u obrazovno-istraživačkom centru “Dobre vode” na Goču organizovali seminar za ukupno 65 učenika sedmog i osmog razreda iz Beograda, Zaječara, Zrenjanina, Kragujevca, Kraljeva, Novog Sada, Kruševca i Požarevca koji su talentovani za biologiju i hemiju.

Sekcije pod nazivima “Od molekula do ekosistema” i “Sve mi boje lepo stoje” su promovisale interdisciplinarnost, odnosno STEM obrazovanje, a ministar prosvete Mladen Šarčević je podsetio na to da je i Evropska komisija potvrdila kako je u Srbiji realizovano čak 95 odsto onoga što je planirano strategijom obrazovanja.

– Tokom naredne dve godine će širom zemlje biti osnovani istraživački centri poput “Petnice” i “Tršića”, a uz Centar za geonauku u Beloj Crkvi planiramo i centre za obnovljive izvore energije u Valjevu, za robotiku u Trsteniku, za ekologiju u Beogradu i za prirodne nauke na Goču – najavio je Šarčević.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić naglašava i to da će budući istraživački centar popuniti smeštajne kapacitete na Goču i na ovu palninsku lepoticu dovoditi predavače ne samo iz grada na Ibru i Kragujevca, već i iz drugih relevantnih institucija koje će, tako, postati svojevrsni promoteri ovog dela Srbije.

novosti.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *