Ministar Šarčević na Goču: otvoren seminar za mlade talente iz oblasti biologije i hemije

U procesu formiranja Istraživačkog centra Goč, a nakon uspešno realizovanog prvog dela mini istraživačkog seminara Naučni kontakt ili Igrom do nauke, u organizaciji grada Kraljeva, Školske uprave Kraljevo i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, aktivnosti su nastavljene.

Od 15. do 17. marta 2019. godine u Obrazovno-istraživačkom centru Dobre vode na Goču organizovan je seminar za učenike VII i VIII razreda osnovnih škola za teritoriju cele Srbije talentovane za biologiju i hemiju, sa sekcijama Od molekula do ekosiSTEMa i Sve mi boje lepo stoje.

Obe imaju za cilj promociju interdisciplinarnosti odnosno STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) obrazovanja. Ovaj koncept učenja je saglasan Projektnoj nastavi, koja je implementirana u redovan vaspitno-obrazovni sistem. Akcija je usmerena ka podizanju interesovanja dece za nauku i pružanju podrške talentovanim učenicima, u cilju promovisanja nauke u funkciji izgradnje društva zasnovanog na znanju i gajenju zdravih stilova života.

Na seminar su se prijavili učenici iz školskih uprava Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Novi Sad, Kruševac i Požarevac. Za seminar je odabrano 35 učenika za biologiju i 30 učenika za hemiju.

Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, državni sekretari Ana Langović i Vladimir Popović i savetnik ministra Tatjana Cvetkovski. Svečanom otvaranju je, u ime domaćina i organizatora, prisustvovao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, rukovodilac Školske uprave Bojana Marinković, dekan PMF Kragujevac Srećko Trifunović, direktor Dečjeg odmarališta „Goč“ Ivan Milić, kao i brojni gosti.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je grad Kraljevo u poslednjih nekoliko godina, u saradnji sa ministarstvima, obezbedio značajna materijalna sredstva kako bi poboljšao uslove smeštaja na Goču.

„Izradili smo nov paviljon u kome se može smestiti čak 160 dece i prethodne godine ga otvorili. U saradnji sa ministrom bez portfelja zaduženim za demografiju i populacionu politiku, obezbedili smo sredstva za rekonstrukciju terena za košarku i rukomet, ali i balon salu na Goču. Takođe, „Telekom“ je pomogao oko boljeg signala telefonske mreže, ali i boljeg interneta na Goču, a uz pomoć „Elektroprivrede“ Srbije obezbedićemo kontinuirano i sigurno snabdevanje električnom energijom. Saradnja sa Ministarstvom turizma je veoma značajna, obezbedili su nam čak 15.000.000 dinara, i uz naših 15.000.000 dinara sredstava iz budžeta, izgradićemo novu ski stazu sa žičarom na ovoj planini. Goč se polako budi i za nekoliko godina, uz nastavak ulaganja, dobar rad direktora Dečjeg odmarališta Goč, uslovi na Goču će biti kao nekada“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.
On je istakao da je za dobro funkcionisanje centra neophodno baviti se onim oblastima u kojima ne postoji velika konkurencija u drugim gradovima.

„Jedan ovakav centar će mnogo značiti za grad jer će omogućiti deci iz Kraljeva i okoline, ali i učenicima iz drugih mesta u Srbiji, da posete Kraljevo, da popune naše smeštajne kapacitete i da im Goč ostane u najlepšem sećanju. Takođe, uspećemo da animiramo dobre predavače iz Kraljeva, ali i sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu i drugih relevantnih institucija da dođu na Goč i da ga promovišu. Sama činjenica da je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja već dva puta posetio Goč u kratkom periodu znači pozivnicu za sve mlade ljude i za sve predavače da dođu na naš kamp“, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom svečanog otvaranja drugog mini istraživačkog seminara Naučni kontakt ili Igrom do nauke na planini Goč.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da su za dve godine dizajnirali ovaj projekat, što je vrlo lep napredak, kao i da Evropska komisija procenjuje da se kod nas u oblasti obrazovanja beleži napredak, budući da je realizovano 95 odsto svega što je strategija obrazovanja, u odnosu na 26 odsto pre dve godine. Ministar je naglasio i da je formiran Fond za nauku. Prema njegovim rečima, i u bogatijim zemljama Evrope se koriste stare zgrade, bivša odmarališta, čak i zatvori i fabrike za neke druge namene.

„Već godinu za godinom radimo objekte od livade, Bela crkva se radi iz livade, Tršić je rađen iz livade, Petnica je u osnovi koštala 11.500.000 evra. Ovo su stvari koje su mnogo jeftinije i lakše uraditi. Koristimo entuzijazam svojih ljudi, koristimo akademski svet, i sve drugo je zasnovano na skromnim osnovama. Gledamo da nam to bude zaostavština za budućnost. Fond trenutno vuče sredstva privrede, ne samo sredstva države. Već imamo više od 700 start apova, nameravamo da izradimo preko 8.000. Ako smo ambiciozni i ako uradimo ove stvari kako treba, mislim da one u svakom slučaju postaju prioritet“, rekao je ministar Šarčević.

Kako je naveo, Petnica takođe radi primenu nauke i informatike i, dok nije bilo ničega, okupljala je sve ove oblasti i ostaće u onome u čemu je najbolja, a to su resursi prirodnih nauka, matematičkih i informatičkih.

„Pošto se PMF ovde pojavio kao neko ko je već prepoznat, pravio seminare, mislim da je i ovo što danas radimo neka crvena nit koja će prepoznati Goč. Tu je svakako i Šumarski fakultet u Beogradu sa svojim bazama, jako značajan kad je u pitanju biodiverzitet i nauke o kojima danas govorimo, tako da je to osnova da stanica na Goču privlači decu ne samo iz kraljevčkog dela školske uprave, već i iz raznih školskih uprava Srbije“, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prilikom posete Istraživačkom centru na Goču.

Prvi seminar u Obrazovno-istraživačkom centru Dobre vode na Goču održan je u novembru 2018. godine za talentovanu decu za matematiku i fiziku, učenike VII i VIII razreda osnovnih škola sa područja školskih uprava Kraljevo, Kruševac, Čačak, Jagodina i Kragujevac. Na seminaru je učestvovalo 27 učenika za matematiku i 23 za fiziku.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *