Jošanička Banja, biser Raške

Jošanička Banja smeštena je nadomak Raške, na delu Kopaonika nedaleko od istoimenog Nacionalnog parka, sa pet izvora tople ili vruće vode, osunčana bezmalo 200 dana godišnje.

Jošanička Banja je idealno i lečilište i odmaralište. Magle u Jošaničkoj Banji su izuzetno retka pojava, vetrovi uglavnom duvaju kotlinom Jošanice i brzi su tek 1,5 metara u sekundi, a sneg koji pada 60 dana godišnje dostiže prosečnu visinu od 15,5 centimetara.

Posebna karakteristika Banje je nadmorska visina od 550 metara, što je čini tzv. planinskom banjom, pa je izuzetno pogodna za odmor i rekreaciju, ne samo za lečenje. Zovu je i „zelena vrata Kopaonika“, zahvaljujući crnom boru koji obezbeđuje izuzetno svež vazduh.

Banja, inače, ima pet izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u Srbiji. Glavni izvor daje sedam litara vode u sekundi i temperature je 78 stepeni Celzijusa. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi.

Vode Jošaničke Banje pripadaju grupi hipertermi, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Terapije se sprovode u „novom kupatilu“ sa deset kada i jednim manjim bazenom, isključivo kupanjem tj. hidroterapijom, najčešće dva do tri puta dnevno.

– Upravo se završavaju radovi u Jošaničkom parku u Jošaničkoj Banji. Prošle godine je otvoreno novo kupatilo sa uslugama fizikalne medicine, završavaju se radovi na obnovi starog turskog hamama koji će za posetioce biti veoma interesantan. Napravljeno je novo blago kupatilo. Polako razvijamo i zdravstveni turizam. Organizujemo i manifestaciju „Dani Milunke Savić“, koja sredinom oktobra svake godine privlači sve više posetilaca. Dobili smo sredstva Ministarstva kulture za renoviranje spomen-kompleksa Milunki Savić i ove godine će biti otvorena spomen-soba posvećena ovoj značajnoj ličnosti srpske istorije – kaže za Danas Dejan Koturanović, predsednik mesne zajednice Jošanička Banja.

Prema njegovim rečima, značaj ulaganja u Jošaničku Banju prepoznali su i Vlada Republike Srbije i Opština Raška: – Veoma smo zahvalni i Vladi Srbije i rukovodstvu Opštine Raška za ulaganja i doprinos koji su dali Jošaničkoj Banji, što je za nas izuzetno značajno.

Banja je, naravno, nazvana po živopisnoj reci Jošanici.

Jošanička Banja je gradsko naselje koje pripada Opštini Raška, a do nje vode magistralni put Beograd – Kraljevo i auto-put Beograd – Niš, odvajanje za Kraljevo, od kog je udaljena 74 kilometra. Za ljubitelje voza na desetak kilometara od Jošaničke Banje prolazi železnička pruga Kraljevo – Kosovska Mitrovica.

Za svakoga ponešto

Manastiri Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Studenica, Stari Ras i Pavlica su u okolini Jošaničke Banje, što posetiocima ostavlja i prostor za uživanje u istoriji i kulturi, ali i sve unosniji verski turizam.

Blagodeti banje, za koju se veruje da je bila aktivna i u rimsko doba, iako je otkrio knez Miloš, pa su se ubrzo po proveri kvaliteta vode na prestižnim institutima u Austrougarskoj članovi vladarske porodice lečili, ali i uživali na padinama Kopaonika.

Jošanička Banja je, zahvaljujući termalnim izvorima, najpoznatija po lečenju reumatskih bolesti kao što su lumbago i išijas, ali i za oboljenja mišića i kože, posebno psorijaze.

Velika atrakcija je Akva-park Draguljica Josanička Banja, čiji su bazeni napunjeni termomineralnom banjskom vodom.

Tokom čitave godine ima događanja

Raška na svom kulturnom i turističkom kalendaru ima niz manifestacija, počev od tradicionalne proslave Pravoslavne Nove godine 13. januara, preko Dana kraljice Jelene i Dana Milunke Savić, pa Dana pčelara i medara i Rakijade, sve do Ski-openinga i memorijalnog fudbalskog turnira „Vlado Dimitrijević“.

Te manifestacije spajaju bogatu istoriju i kulturu sa privredom i sportom.

Taj i tako zgusnut kulturno-turistički kalendar jednoj nevelikoj opštini obezbeđuje stalne goste, često izuzetnog renomea, posvećene posetioce i turiste, ali pre svega svim stanovnicima Raške priliku da slobodno vreme koriste kvalitetno, ali i da se aktiviraju u organizaciji brojnih manifestacija. Takođe, da u različitim prilikama iskažu svoje talente i dostignuća na različitim poljima.

Tekst je deo projekta„Sve raške svečanosti”, koji se sufinansira sredstvima opštine Raška. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *