Dodeljeni sertifikati preduzećima podržanim programom EU PRO

Sertifikate preduzetnicima i predstavnicima mikro i malih preduzeća čiji projekti će biti podržani u okviru programa EU PRO koji finansira Evropska unija uručili su na svečanosti u Kraljevu ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije Jadranka Joksimović i generalni direktor za susedske odnose i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson. Dodeli su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Sertifikati su uručeni grupi od 68 preduzeća koja posluju u Zlatiborskom, Kolubarskom, Mačvanskom, Moravičkom, Podunavskom, Pomoravskom, Rasinskom, Raškom, Topličkom i Šumadijskom okrugu, kojima su odobrena sredstva u ukupnoj vrednosti od oko 1,4 miliona evra. Preostalih 38 preduzeća ugovore su potpisala u Bujanovcu 22. februara ove godine u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji ambasadora Sema Fabricija.

Uz podršku Evropske unije, mikro i mala preduzeća će dobiti bespovratna sredstva za nabavku nove opreme, što će im omogućiti da povećaju produktivnost, a sredstva će, između ostalog, biti dodeljena preduzećima koja posluju u oblasti informacionih tehnologija, koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda ili preradom drveta.

Sa teritorije našeg grada, sredstva su dobili: „Trijumf Stanić“ iz Kovača (proizvodnja prehrambenih proizvoda), „Porto Tim“ iz Mataruške Banje (proizvodnja odeće), „Bosnić nameštaj“ iz Žiče (proizvodnja nameštaja), i „Galant – plus“ d.o.o. (proizvodnja prehrambenih proizvoda).

Pozdravljajući goste u ime grada domaćina svečanosti, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je čestitao dobitnicima sertifikata i izrazio nadu da je novac koji su dobili od EU programa dobro iskorišćen. Gradonačelnik je istakao veoma dobru saradnju grada Kraljeva i razvojnog programa.

„U oktobru prošle godine smo potpisali ugovore o finansiranju tri veoma značajna projekta za grad Kraljevo. Obezbedili ste nam novac za Plan detaljne regulacije drugog gradskog prstena koji će omogućiti da težak kamionski saobraćaj više ne prolazi kroz centar grada. Kada izgradimo ovu saobraćajnicu, moći ćemo da učinimo život Kraljevčana boljim i ekološki čistijim. U Kraljevu 45 godina nisu otvarane fabrike, a zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, sada se grade dve fabrike – turske „Taj grupe“, koja će zaposliti 2.500 ljudi, i nemačkog „Leonija“, u kome će posao naći čak 5.000 Kraljevčana. Preko EU programa dobili smo novac za tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje podvodnih voda i hvala Vam na pomoći od 24.600 evra“, rekao je gradonačelnik Kraljeva i dodao: „Kraljevo je i grad sporta, u kome su prethodne godine održani Liga nacija u odbojci u muškoj i u ženskoj konkurenciji, i Dejvis kup meč. Planiramo da ove godine budemo domaćini Balkanskog šampionata u atletici, a Vi ste nam sa 100.100 evra omogućili da napravimo platformu kojom će oni naši sugrađani koji imaju invaliditet moći da siđu do atletskog stadiona i da ga koriste kao i svi mi“, kazao je gradonačelnik Kraljeva zahvalivši na pomoći i izrazivši nadu da će ova sredstva pomoći svim privrednicim da zaposle svoje rođake, komšije i prijatelje i da će ceo ovaj deo Srbije, svih 68 opština i gradova, napredovati.

Generalni direktor za susedske odnose i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson je istakao da je počastvovan što je na jednom ovakvom događaju i da je impresioniran prezentacijom ovog programa.

„Ovakvi programi, koji se rade zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate, a to znači ekonomski razvoj, kao i da imate mogućnost da ispunite svoje snove i da zaposlite ljude i bolje živite. Ovaj način na koji dobijate podršku od EU je pravi način. Treba da se nadamo da i u sledećem koraku imamo ovu stopa uspeha. Brojne su aktivnosti koje ćemo raditi zajedno u budućnosti, a ja se radujem sledećem koraku gde ćemo videti konkretne radove“, poručio je Kristijan Danijelson uz čestitke dobitnicima.

Ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije Jadranka Joksimović je istakla značaj toga da se sastanci ne održavaju samo u Briselu ili Beogradu, već i u Kraljevu, „koje je svakako jedan od najznačajnijih gradova, kojem treba i novih investicija i održivog razvoja“. Ona je istakla „da je interes, ne samo Ministarstva za evropske integracije, koje je koordinator programiranja ovih sredstava i svih ulaganja Republike Srbije, da, bez obzira na političke prilike, ovaj period pre punopravnog članstva, kada su nam dostupna i sredstva i različiti programi i mogućnosti da razvijamo ekonomiju, ali i idemo u pravcu održivog razvoja, iskoristimo na najbolji mogući način“.

„Održivost znači da stvarate pametan razvoj, koji će značiti da i sutra vaš biznis i privreda i ekonomija Srbije mogu da ostave bolje tle i bolje uslove za one koji dolaze. U tome je suština održivosti. Mi nastojimo da u ovoj fazi naučimo, iskoristimo sve što nam je dostupno“, rekla je ministarka i dodala: „Ne dešava se održivi uspeh preko noći, ali je važno prepoznati strateški pravac razvoja, biti uporan i ne posustati pred prvim preprekama. EU je klub država koja je pokazala da su zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika doneli mir, prosperitet i bolji život. Lokalne samouprave bi trebalo što više da jačaju svoje jedinice za korišćenje fondova na lokalu“, poručila je Jadranka Joksimović iznevši podatak da je trećina preduzetnika koji će povući ove grantove iz sektora poljoprivrede, a da je skoro 50 odsto grantova otišlo preduzetnicima koji pripadaju kategorijama teško zapošljivih grupa, pre svega žene i mladi.

Uspešnim sprovođenjem projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Aktivnosti EU PRO, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Cilj je povećanje konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanje poslovnog okruženja i unapređenje socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *