Nabujali Ibar dodatno oštetio most ka srednjovekovnom Magliču

Rešenjem nadležne inspekcije viseći pešački most već nekoliko godina nema dozvolu i zabranjen je za upotrebu.

Dotrajali viseći pešački most kojim se sa obližnje magistrale prelazi na desnu obalu Ibra ka srednjovekovnoj tvrđavi Maglič u ibarskoj klisuri, 25kilometara od Kraljeva, nabujala reka je ove zime dodatno oštetila, naročito noseće betonske stope.

Rešenjem nadležne inspekcije ova ćuprija već nekoliko godina nema dozvolu i zabranjena je za upotrebu. Ali, uprkos jasno i vidno istaknutoj tabli o zabrani, most svakodnevno koristi veliki broj turista koji žele da posete srednjovekovnu tvrđavu, kao i malobrojni meštani Magliča koji žive sa desne strane reke.

– Svi most prelaze na sopstveni rizik jer je mnogo daleko da se pešači zaobilaznim putem i prugom. Prošlog proleća su ojačani metalni stubovi, ali je Ibar potpuno odneo betonske stope, od njih su u vodi ostali samo tragovi – kažu meštani.

Tako je i minulog vikenda ovim mostom prošao veliki broj turista i posetilaca srednjovekovne tvrđave sagrađene sredinom 13. veka na nadomrskoj visini od 150 metara. Među njenim zidinama svake godine se okupi i veliki broj učesnika tradicionalne manifestacije „Dani jorgovana“ u čast francuskoj princezi i srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, kao i „Magličfesta“.

 

 

– Izgradnja novog pešačkog mosta, prema postojećem projektu, koštala bi više od 70 miliona dinara, što je ogromna suma. Zato smo u procesu izrade projektne dokumentacije za jeftiniju varijantu i u što kraćem roku konkurisaćemo za sredstva – kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Izgradnja novog i bezbednog mosta preko Ibra svakako je od velikog značaja za meštane ovog kraja, a i srednjovekovni Maglič bi, kao istorijsko-kulturni spomenik i atraktivna turistička destinacija, postao mnogo pristupačniji posetiocima.

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *