Kraljevo bi moglo da postane TREĆI GRAD SA MEĐUNARODNIM AERODROMOM u Srbiji ako se ispune OVI USLOVI

Aerodrom “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva moći će da prima civilne letove od 28. juna, najavili su najviši državni zvaničnici.

Ministarstvo odbrane i “Aerodromi Srbije” potpisali su juče zapisnik o primopredaji ovog bivšeg vojnog aerodroma u blizini Kraljeva. Dokument su potpisali direktor preduzeća “Aerodromi Srbije” Zoran Pavlović i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

Kako je rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, Kraljevo će, posle Beograda i Niša, biti treći grad sa međunarodnim aerodromom u Srbiji.

– Očekujemo da sve bude spremno da 28. juna aerodrom bude operativan, da avioni tipa “boing 737” mogu da polete i slete, a bavićemo se i razvojem kargo centra – rekla je ona.

Kako “Blic” saznaje, da bi na Aerodrom “Morava” mogli da sleću civilni avioni, kao što je “boing 737” koji je pomenula ministarka, pista mora da se produži za 300 i proširi za još 10 metara. Na aerodromu sada postoji uređena pista dužine 2.200 i širine 30 metara. Ona je dovoljna za sletanje manjih aviona i kargo letelica do 20 tona, ali osim par vanrednih sletanja, do sada nije bilo saobraćaja čak ni manjih letelica, već je ovaj aerodrom korišćen samo u vojne svrhe.

Zapisnik su potpisali predstavnici vojske i FOTO: VLADA SRBIJE / PROMO – Zapisnik su potpisali predstavnici vojske i “Aerodroma Srbije” u prisustvu ministara

Potpisivanje jučerašnjeg zapisnika o primopredaji usledilo je posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Aerodrom “Morava” biti spreman za civilni saobraćaj “do Vidovdana”.

FOTO: RAS SRBIJA

Da li će i kako vojni deo aerodroma biti odvojen od civilnog, trenutno nije poznato. Podsetimo, ministar rada Zoran Đorđević, dok je bio ministar odbrane početkom prošle godine, izjavio je da je Vojska dala saglasnost da aerodrom bude mešoviti, ali da civilni i vojni deo moraju da budu odvojeni.

– Vojska koja koristi taj aerodrom treba da bude odvojena, da civilni avioni kada sleću ne gledaju vojne avione, kako zbog bezbednosti tako i zbog propisa. U tu svrhu, treba da se uradi stajanka i hangari i da se izmeste van postojećeg dela aerodroma – rekao je Đorđević za lokalnu TV “Telemark”.

Vojska ostaje

Ovo je sjajna prilika  da se Kraljevo i region povežu sa ostatkom sveta. Ono što je važno za Vojsku Srbije jeste da se nijedna naša funkcija i sposobnost neće umanjiti. Ovo će biti civilno-vojni aerodrom, a 98. Vazduhoplovna brigada će nastaviti da brine o bezbednosti neba”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

blic.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *