Ministri posetili Kraljevo i Lađevce

U Gradskoj upravi grada Kraljeva u prisustvu potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović i tima MGSI održana je sednica Saveta Raškog upravnog okruga.

Nakon toga, usledio je sastanak potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović sa gradonačelnikom grada Kraljeva dr Predragom Terzićem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem kojem su prisustvovali: državni sekretar Imre Kern, državna sekretarka Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Zoran Lakićević, pomoćnici ministarke Saša Stojanović, Lazar Radaković, Zoran Ilić, Veljko Kovačević, Đorđe Milić, Jovanka Atanacković i Leposava Sojić, zatim direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, direktor „Infrastruktura Železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, direktor „Srbija voz“ Jugoslav Jović, direktor „Srbija Kargo“ Dušan Garibović, direktor Direkcije za železnice Petar Odorović, pomoćnik direktora Koridori Srbije Milovan Bekrić, direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan, direktor SMATSA Predrag Jovanović, direktorka DCV Mirjana Čizmarov, načelnica službe za katastar nepokretnosti Kraljevo Svetlana Veljović, a u ime Grada su prisustvovali i direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ iz Kraljeva Aleksandar Nestorović, direktorka JP „Gradsko stambeno“ Kraljevo Dragana Bikić, direktor JKP „ Putevi“ Kraljevo Mirko Vuković, član Gradskog veća grada Kraljeva zadužen za oblast urbanizma, građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti Milan Milošević, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva Zvonko Kovačević i zaposlena u Odeljenju za upravljanje imovinom Gradske uprave grada Kraljeva Jelena Negojević.

Na konferenciji za novinare koja je održana nakon sastanaka obratili su se gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić pozdravio je praksu potpredsednica Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, koja zajedno sa državnim sekretarima, svojim pomoćnicima i direktorima javnih preduzeća obilazi okruge i gradove u Srbiji. „ Mi smo danas razgovorali o najvažnijim infrastrukturnim pitanjima koje Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Srbije realizuju na teritoriji grada Kraljeva“, izjavio je gradonačelnik grada Kraljeva dr predrag Terzić, a zatim pojasnio „ radi se o urbanoj regeneraciji u Dositejevoj ulici ukupne vrednosti 13.000.000 evra, gde će naši sugrađani, koji su do sada živeli u stanovima oštećenim od zemljotresa 2010. godine, moći da dobiju potpuno nove stanove. Radi se o ukupno 366 stanova u četiri stambene zgrade. Takođe, razgovarali smo o izgradnji stanova za snage bezbednosti u Ribnici, u naselju Voćareve livade, gde će biti izgrađeno čak 946 stanova, a u prvoj fazi 200 stanova“.

Gradonačelnik je istakao eksluzivnu informaciju od potpredsednice Vlade da će već u petak, 1. marta 2019. godine, biti raspisan tender za izgradnju ovih stanova u Kraljevu i u Kragujevcu.

Takođe, rekao je da su razgovarali i o drugim infrastrukturnim potrebama grada Kraljeva, nastavku izgradnje severne obilaznice, gde je neophodno da grad Kraljevo do proleća naredne godine pripremi projektno tehničku dokumentaciju za celokupnu trasu i gde bi država pomogla izgradnju, kao i o izgradnji prve faze puta ka Goču sa kolovoznom trakom, torotarom, ali i sa odvođenjem atmosferskih voda. S obzirom da je Kraljevo grad koji je potpuno uništen u privatizacijama nakon 2000. godine „Putevi Srbije“ će izgraditi i treću traku za fabriku „Leoni“.

„Pored ovih projekata koji su veoma značajni za grad Kraljevo i koje ćemo realizovati u narednoj godini, veoma je važno bilo govoriti i o problemima. Govorili smo o kašnjenju izgradnje nadvožnjaka u Kraljevu i ponudili smo rešenje, odnosno izgradnju alternativnog pravca koji će koristiti građani Kraljeva, vatrogasne jedinice, hitna pomoć, policija, do završetka izgradnje. To je ulica koja vodi od Jovana Deroka ka Zelenoj gori gde će „Putevi Srbije“ izgraditi ovu saobraćajnicu , a „Infrastrukture Železnice“ će se potruditi da ovde izgradi kružni prelaz“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva na kraju izlaganja, a zatim se zahvalio potpredsednici Vlade zbog toga što je razumela naš problem rekonstrukcije nadvožnjaka i što je za svega nekoliko minuta sa direktorom „Putevi Srbije“ i direktorom „Infrastrukture Železnice“ dogovorila način rešavanja ovog problema i vremenski rok do kada će biti rešen.

Prisutnim predstavnicima medija zatim se obratio načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović ističući: „Danas smo imali sastanak Saveta okruga gde su bili prisutni gradonačelnici Novog Pazara, Kraljeva i predsednici opština Vrnjačka Banja, Raška i Tutin. Pre svega želim da se zahvalim predsedniku države Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na jednoj velikoj podršci u rešavanju tri strateška pitanja za Raški okrug i ne samo za Raški okrug, nego i za okruge u našem okruženju, Moravički, Rasinski i Šumadijski. Prvo je pitanje otvaranja aerodroma „Morava“ u Lađevcima, koji mnogo znači za turizam, poljoprivredu i privredu, za nove investitore, za razvoj banja, duhovnih centara, Kopaonika, Zlatibora i svih drugih destinacija u njegovoj blizini. Drugi strateški cilj i strateška investicija o kojoj smo danas pričali, koja je značajna za Raški, Rasinski i Moravički orkug jeste izgradnja koridora Pojate – Preljina. Pričali smo i na temu kada će to krenuti, sami znati šta možemo očekivati kada se to završi, jedna brza infrastruktura koja će omogućiti razvoj, i ništa više neće izgledati isto ni u Kraljevu ni u Vrnjačkoj Banji, ni u Kragujevcu, ni u Čačku, kada se otvori aerdorom i uradi autoput. Treća jako važna stvar za Raški okrug i za naše opštine jeste izgradnja i dela odnosno kraka autoputa od Duge Poljane do Sjenice koja će biti u sklopu izgradnje autoputa do Crne Gore. Sve to nam daje za pravo da kažemo da ćemo u narednim godinama koje dolaze da Raški okrug i ovaj deo Centralne Srbije imati brz razvoj i da će postati destinacija za jedan bolji kvalitetniji i bogatiji život naših sugrađana“, načelnik Simović je završio svoje obraćanje izrazivši veliku zahvalnost i pohvale Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, sa kojima su radili veliki broj Projekata, od ozakonjenja preko sprovođenja drugih zakona gde smatra da je pokazana profesionalnost i organizovanost naših lokalsnih samouprava.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture prof. Dr Zorana Mihajlović je svoje izlaganje započela izražavajući zadovoljstvo što se sa svojim pomoćnicima, državnim sekretarima i direktorima ponovo nalazi u Kraljevu.

„Razgovarali smo ne samo sa gradonačelnikom Kraljeva, već i sa predsednicima opština Raškog okruga“ izjavila je okupljenim predstavnicima medija, a zatim dodala „ ono što bih izdvojila su strateški najveći projekti, na kojima radimo nekoliko godina. Kada smo poslednji put bila u Kraljevu imala sam sastanak sa celim Raškim okrugom u istoj ovoj sali i kada smo govorili o Moravskom koridoru delovalo je da će se raditi na tome, pa kad bude biće, a ja danas slobodno mogu da kažem da ćemo mi verujem u toku ove godine početi radove. To znači, da smo projektno – tehničku dokumentaciju najvećim delom Moravskog koridora završili, da ćemo početi i eksproprijaciju i da ćemo mi praktično ove godine zaključiti ugovor o finansiranju i da ćemo započeti radove. Mislim da je to strateški najvažniji projekat“, naglasila je potpredsednica Vlade.

„Na prvo mesto ne stavljam aerodorm „Morava“, jer smatram da, kada smo potpisali ugovore koje smo potpisali sa „Aerodrmima Srbije“ i sa Ministarstvom odbrane, kocka je bačena, konačno smo napravili one najvažnije korake u birokratiji i administraciji, da to tako nazovem, i mogu slobodno da kažem da aerodrom jeste mešoviti aerodorom i mi sada radimo dalje. Mi sada ulažemo 8,6 odnosno 8,5 miliona evra u sve ono što je potrebno za aerodrom Kraljevo i u junu mesecu, 28. juna, nadam se da će prvi avioni tipa BOINGA 737 moći da polete i slete. Možda ćemo zajedno kao što i razgovarali praviti ovde i vojno civilni aero miting. U svakom slučaju taj aerodrom počinje da živi i kao civilni aerdorom o čemu smo pričali takođe dugi niz godina“, izjavila je ministarka, a zatim nastavila dalje izlaganje „ono što mislim da je veoma važno, razgovarali smo danas i o tim projektima, koji su negde veza i sa regionalnim putevima, negde su delom lokalni, negde su potpuno regionalni putevi infrastrukture su u pitanju, ali smo zajednički nalazili i dogovarali se oko prioriteta, oko svega onoga što ćemo raditi u 2019.godini“.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je „jako važno što počinje rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin, izvođač koji je izabran je turska kompanija „Tašijapi“ i radi preprojektovanje projekta koji je ranije napravnjen, a mi očekujemo početak radova u maju mesecu. Dugo se pričalo o rekonstrukciji ovog puta, tako da mi je drago da smo sada otprilike na korak da obeležimo početak radova. Takođe, mislim da je veoma značajno da smo napravili zajedničke dogovore vezano za rehabilitaciju odnosno rekonstrukciju puta ka Goču, jesu dve faze, ali ova prva faza koju želimo da radimo je faza gde postoji i škola, gde postoje i đaci itd sve što je potrebno mi ćemo uraditi i prvu i drugu fazu i dogovor. Naš plan u toku 2019. godine je da završimo kompletnu rehabilitaciju puta ka Goču“.

„Ono što je važna vest je da u petak, 1. marta, objavljujemo javne pozive dakle tendere potencijalnim izvođačima za izgradnju stanova za snage bezbednosti i u Kraljevu i u Kragujevcu, gde je ukupno 400 stanova. Mi planiramo u narednih mesec dana da raspišemo javne pozive i za Beograd, Novi Sad i Sremsku Mitrovicu i verujem da ćemo ove godine moći da se pohvalimo sa tim da smo počeli radove za najmanje tri do četiri hiljade stanova. Mislim da su to važne i dobre vesti i da je infrastruktura baza svakog razvoja, da li je u pitanju manja lokalna samouprava sa manjim brojem stanovnika ili veća, potpuno je svejedno, moramo da učinimo sve da svi imaju iste i jednake uslove za rast i za razvoj“, svoje izlaganje završila je potpredsednica Vlade.

Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin su, nakon održanih sastanaka u Gradskoj upravi, obišli Aerodrom „Morava“ u Lađevcima, gde su im dobrodošlicu poželeli direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zoran Pavlović, direktor SMATSA Predrag Jovanović, direktorka Direktorata Civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, pomoćnik ministarke Zoran Ilić, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Nakon obilaska kompleksa Aerdoroma „Morava“, direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zoran Pavlović i komandant 98. Vazduhoplovne brigade RV i PVO pukovnik Dejan Vasiljević, u prisustvu potpredsednice Vlade i ministra Odbrane, potpisali su Zapisnik o pregledu i stanju nepokretnosti na aerodormu „Morava“.

Tablu sa imenom aerodoroma, nakon potpisivanja zapisnika, svečano su otkrili potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović i ministar Odbrane Aleksandar Vulin.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *