STRUČNJACI UPOZORILI: Kraljevčani ove zime udišu zagađen vazduh

Tokom decembra prošle i januara ove godine građani Kraljeva udisali su zagađen i jako zagađen vazduh, a dozvoljena granica na dnevnom nivou čestica prašine od 50 mikrograma po metru kubnom probijena je čak i u februaru, pokazuju rezultati merenja Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Prema podacima dobijenim sa merne stanice u centru grada, vazduh u Gradu na Ibru je u decembru i januaru čak 48 dana bio zagađen ili jako zagađen, dok je od početka februara do danas samo pet dana imalo prihvatljivu, odnosno dobru vrednost.

– Gornja granica za jako zagađenje je 75 mikrograma po metru kubnom i u pomenutom periodu imali smo 19 takvih dana u decembru, 16 u januaru i 2 dana u februaru mesecu, a uzroke treba tražiti u posledicama emisije iz industrije, saobraćaja i induvidualnih ložišta, koja koriste nekvalitetna goriva i imaju nepotpuno sagorevanje, kažu u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu.

U periodu kada je vazduh jako zagađen, kvalitet vazduha sa aspekta uticaja na zdravlje ljudi ocenjuje se kao nezdrav, pa se građanima preporučuje da svoje aktivnosti usklade sa vremenskim prilikama i da izbegavaju boravak na otvorenom u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

(Kurir.rs/J. S.)

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *