Programi rada i finansijski planovi ustanova, uspostavljanje saradnje sa gradovima u SAD i Kini, sredstva za rekonstrukciju školskih zgrada

Članovi Gradskog veća grada Kraljeva, na 79. (redovnoj) sednici Gradskog veća, razmatrali su 24, od 25 predloženih tačaka dnevnog reda.

Najveći broj tačaka se ticao programa rada sa finansijskim planom ustanova čiji je grad osnivač, ali je izuzeta tačka koja se odnosila na Javnu ustanovu Turistička organizacija Kraljevo. Kako je nakon sednice objasnio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, Plan rada sa programom aktivnosti i finansijskim delom za 2019. godinu, koji je usvojio Upravni odbor ove ustanove, urađen je u skladu sa pravilima. Međutim, na konsultacijama su većnici smatrali da bi bilo neophodno usvojiti još jednu programsku aktivnost, tako da će Upravni odbor Turističke organizacije još jednom zasedati, te će Plan biti razmatran na narednoj sednici Gradskog veća, a potom će se naći i pred odbornicima.

Gradonačelnik je istakao da su gradski većnici doneli Zaključak kojim se utvrđuje Predlog odluke o ekonomskoj ceni boravka dece u Predškolskoj ustanovi „Olga Jovičić Rita“ Kraljevo za 2019. godinu. Ekonomska cena vrtića je uvećana u odnosu na prošlu godinu, sa 21.000 dinara na 24.000 dinara. Gradonačelnik je istakao da će roditelji dece koja pohađaju kraljevačku Predškolsku ustanovu plaćati 20 odsto ekonomske cene, tj. nešto više od 4.900 dinara, a 80 odsto grad.

Većnici su doneli zaključke kojim se utvrđuju predlozi odluka o uspostavljanju saradnje između našeg grada i grada Južnog Juklida u američkoj Saveznoj Državi Ohajo, kao i grada Đilina iz istoimene provincije u Narodnoj Republici Kini.

Većnici su doneli Rešenje o davanju saglasnosti JKP „Vodovod“ za izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i izvođenje radova na rekonstrukciji atmosferske kanalizacione mreže u Dositejevoj ulici, kao i nabavku i postavljanje vertikalne signalizacije i saobraćajne opreme u toku izvođenja radova.

Kako je naveo gradonačelnik, s obzirom na to da će deo radova na pripremi priključaka i atmosferske kanalizacione mreže u Dositejevoj ulici, gde se nalaze stare zgrade neposredno pored Gimnazije, izvoditi gradsko Javno komunalno preduzeće „Vodovod“, većnici su usvojili cenovnik po kojem će se obavljati ovi radovi.

Predsedavajući Gradskog veća je podsetio na to da su na prethodnoj sednici Gradskog veća razmatrana rasporedna rešenja za primarnu zdravstvenu zaštitu koja se nalazi u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, i za socijalnu zaštitu.

„Na ovoj sednici smo razmatrali rasporedno rešenje za tekuće i kapitalne transfere ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji grada Kraljeva i, s obzirom na finansijska sredstva kojima raspolažemo, mislim da ćemo uspeti da u ovoj godini rešimo probleme dece u nekoliko osnovnih i srednjih škola. Ove godine nas očekuje rekonstrukcija zgrade ESTŠ „Nikola Tesla“, za šta smo udružili sredstva sa Republikom Srbijom, Ministarstvom rudarstva i energetike, što je dobar pokazatelj saradnje grada sa Republikom. Đaci ove škole će decenijama moći da uživaju u prostoru koji će biti neuporedivo bolji“, istakao je dr Predrag Terzić i podsetio na to da je grad sarađivao sa KfW i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom izvođenja radova u Mašinskoj tehničkoj školi „14. oktobar“, u šta je uloženo 60.000.000 dinara.

„Mislim da ćemo svake godine uspeti da udružujemo sredstva sa različitim ministarstvima Vlade Republike Srbije, drugim ustanovama, drugim donatorima, i da će za nekoliko godina naša deca pohađati škole koje će izgledati mnogo bolje i u kojima će uslovi za učenje i rad biti mnogo bolji nego prtethodnih godina“, poručio je gradonačelnik.

On se osvrnuo i na radove na izgradnji Osnovne škole „Sveti Sava“ napomenuvši da donatori sredstava zahtevaju da budu ispunjeni određeni uslovi, tako da su projektanti promenili određene delove projekta, koji se najpre odnose na pristup objektu osoba sa invaliditetim.

„Finansijska sredstva koja je potrebno obezbediti, a obezbeđuje ih donator, biće veća. Očekujem da ćemo imati još bolji objekat, prilagođeniji potrebama učenika, a novac koji će izdvojiti donator biće veći, grad će imati samo koristi. Završili smo javnu nabavku za rekonstrukciju Doma kulture u Ribnici kako bi deca pohađala školu u ovom prostoru dok se ne završi izgradnja školskog objekta. Roditelji će biti obavešteni o svim datumima koji su važni za njih i njihovu decu“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *