Sednica Gradskog veća – stvaranje preduslova za izgradnju stanova za snage bezbednosti, sredstva Saveta za bezbednost saobraćaja za zvučne semafore i sedišta za bebe, razmatranje žalbi građana

Na sedamdeset osmoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva pred većnicima su se našle četrdeset tri tačke dnevnog reda, koje su se odnosile na urbanističke planove odnosno na Plan generalne regulacije Beranovac–Kovanluk, usvojeni su i Programi koji su neophodni za funkcionisanje JKP „Čistoća“ i JKP „Putevi“ i koji treba da budu usvojeni tokom januara, razmatran je i preostali Pravilnik Centra lokalnih usluga u Kraljevu, kao i žalbe građana. Zbog formalnih nedostataka, jednoglasno je doneta odluka da se jedna tačka na ovoj sednici ne razmatra.

Članovi Gradskog veća su utvrdili predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Izmenu i dopunu Programa poslovanja sa Finansijskim planom Javnog energetskog preduzeća „Toplana“ Kraljevo za 2019. godinu. Kako je istakao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, radi se o veoma važnoj odluci.

„Nadzorni odbor „Toplane“ je juče doneo Odluku o izmeni programa kako bi omogućio infrastrukturne radove u Ribnici, koji su neophodni kako bi bili dobijeni lokacijski uslovi, a kasnije i građevinska dozvola, za izgradnju stanova za snage bezbednosti. U Ribnici će već ove godine biti započeta gradnja više od dve stotine stanova za pripadnike Vojske, Policije, Bezbednosno-informativne agencije, Okružnog zatvora, sudske straže i Ministarstva pravde. Nadam se da će veliki broj kraljevačkih porodica konačno rešiti stambeno pitanje po uslovima koji su znatno povoljniji u odnosu na tržište“, rekao je gradonačelnik.

Većnici su doneli Zaključak o usvajanju Izveštaja o radu Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Kraljeva za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine. Kako je izneo gradonačelnik, predsednik užeg saziva Saveta za bezbednost saobraćaja Nenad Marković je izrazio nezadovoljstvo time što novac koji je opredeljen za postavljanje kamera nije utrošen, jer se radi o proceduri koja je duga, i da grad očekuje da će tek ove godine započeti taj proces.

„Ne radi se o proceduri koja je duga jer je proistekla iz bilo koje odluke bilo kog organa Gradske uprave grada Kraljeva, već se radi o sredstvima donatora koja se troše preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave odnosno tako se upućuju jedinicama lokalne samouprave. Zbog preduge i složene procedure, novac nije obezbeđen u prethodnoj godini, ali ga očekujemo u ovoj“, naglasio je gradonačelnik.

Značajno je istaći, kazao je Terzić, da je grad Kraljevo bio pionir u obezbeđivanju sedišta za decu koja se rađaju u kalendarskoj godini, a za šta je novac obezbeđivan preko Saveta za bezbednost saobraćaja.

„Veliki broj gradova i opština je potom nastojao da iskoristi kraljevački model, a mi smo smatrali da je novac bilo neophodno opredeliti i u druge svrhe. Ove godine, s obzirom na to da već tri godine nismo delili sedišta, smatramo da je neophodno opredeliti novac i za ove namene. U okviru sredstava koja smo obezbedili preko Saveta za bezbednost saobraćaja, predviđena je i izgradnja zvučnih semafora kako bi slabovidim licima bilo omogućeno da pređu ulicu bez ikakvih problema“, izneo je Terzić.
Većnici su doneli i Pravilnik o uslovima obezbeđivanja i pružanja usluge lični pratilac deteta.

„Sredstva koja se obezbeđuju za ličnog pratioca proizilaze iz budžeta Republike Srbije, a grad je dužan da obezbedi novac za plate i druge materijalne troškove, za rad Centra lokalnih usluga, da obezbedi prostor kako bi mogli da angažujemo one osobe koje će pomoći ovoj deci. Učešće građana se meri u odnosu na njihova primanja, a država će obezbediti najveći deo sredstava koji je neophodan kako bi ova deca imala lične pratioce“, objasnio je predsedavajući Gradskog veća.

Članovi Veća su razmatrali žalbe građana, od kojih su neke usvojili, neke odbili, a u nekim slučajevima, iz proceduralnih razloga, odložili njihovo razmatranje dok se ne pribavi određena dokumenatacija ili mišljenje stručnih lica.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je najavio i da će, pre sednice Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana oko 20. februara, biti održana još jedna sednica Gradskog veća, na kojoj će biti usvajani programi ustanova, kako bi Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta moglo da potpiše ugovore sa preduzećima, a nakon toga slede i programi ustanova, kojih je ostalo još nekoliko.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *