BORBA PATKOVA: Herkules potopio Belana

Borbe patkova, više od veka, velika strast mnogobrojnih Novopazaraca. I po vejavici na keju kraj Raške puno gledalaca. Pobednik nema cenu.

Finalnim takmičenjem na keju kraj Raške, u kojem je bilo puno “tuče”, potapanja, navijanja i klađenja, u Novom Pazaru su okončane ovogodišnje borbe patkova (ovde se radije koristi stari termin šatak), koje su, kao i ranijih godina, uprkos velikom snegu, vejavici i hladnoći, okupile više stotina žitelja ovog i susednih gradova.

Čast da ponese titulu šampiona pripala je Herkulesu, patku poznatog novopazarskog privrednika i humanitarca Edina Emrovića, dok je drugu nagradu osvojio Belan, patak Adisa Kašovića. Treće mesto osvojio je patak po imenu Bager, takođe iz jata pobednika Edina Emrovića. Vlasnicima pobednika su uručene vredne novčane nagrade.

Borbe patkova u Novom Pazaru održavaju se duže od stotinu godina i deo su vekovne tradicije grada, koju uspešno čuvaju. Patkove drže, pripremaju ih i u njihovim borbama uživaju radnici, lekari, profesori, inženjeri… U gradu postoji i Šatkarski klub, koji svake godine organizuje “otvoreno prvenstvo” kroz koje prođe po stotinu i više boraca koje vlasnici, strastveni zaljubljenici u ovaj sport, pripremaju mesecima. Ove godine u završnici je učestvovalo 185 patkova.

– Puno vremena provodim kraj reke, na pripremama i treninzima, a potom i dok traje takmičenje. Ovaj hobi nas i mnogo košta, ali kad se nešto voli, cena nije bitna. Presrećni smo, jer su naša dva patka osvojila medalje. Za šampiona Herkulesa odmah su nam ponudili nekoliko hiljada evra. Ali nema tih para za koje bismo ga prodali, ne bismo ga da dali ni za najbolji “mercedes” – kaže Tahir Planić, “menadžer” pobednika, koji je zadužen za ishranu, pripreme i uopšte brigu o patkovima.

Osim što uživaju u nekada teškim borbama, koje traju i po sat-dva, Novopazarci se na licu mesta klade često i na velike sume. Dok traje šampionat, kej kraj Raške je kladionica pod vedrim nebom.

– Patkovi su najbolji za klađenje: tuku se do iznemoglosti, nema favorita, borbe su do kraja neizvesne i, što je najvažnije – nema nameštanja – kaže Novopazarac koji je na jednog od patkova stavio 300 evra i izgubio, ali ne žali jer je, kaže, uživao.

novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *