Kuda za đački raspust

Zimski predah od škole je najbolje iskoristiti za putovanje po Srbiji. Na Zlatiboru vožnja bobom, u Sokobanji kupanje pod otvorenim nebom, na Kopaoniku noćno sankanje.

Mnogo zabave, smeha, druženja i domaće hrane – ovako deca zamišljaju savršen đački raspust, a Srbija nudi upravo to.

Klizanje u Vrnjačkoj Banji, kupanje pod otvorenim nebom u Sokobanji, pileći paprikaš na salašu, lude vožnje na Kopaoniku, komplet lepinja na Zlatiboru i još mnogo toga može se doživeti u turističkim centrima Srbije po pristupačnijim cenama nego bilo gde u okruženju.

Na Zlatiboru “lepinja za sve”

Najpopularnija srpska planina je “ukusna” i zabavna destinacija, a da bi se dobio savršen spoj, treba kombinovati zlatiborska sela i Tornik. Na Torniku rade tri ski-škole, a deca koju ne zanima slalom mogu da uživaju u bobu na šinama (350 dinara), tjubingu (70 dinara) ili panoramskoj vožnji (350 dinara).

Kriva Reka je samo 17 kilometara udaljena od Zlatibora, a važi za najživopisnije i najgušće naseljeno čajetinsko selo, gde se meštani, zahvaljujući blagorodnoj klimi, bave stočarstvom. Ovde deca piju visokokvalitetno mleko iz mlekare “Naša Zlatka”, a na lepinju, meku kao duša, mažu kajmak i sir koji se tope u ustima. Komplet lepinja je brend užičkog kraja, a Melovići, jedno od 12 veličanstvenih, autentičnih, domaćinstava Srbije, gradskoj deci nude mir, čist vazduh, šetnju u prirodi, sankanje, Stopića pećinu i “lepinju za sve”.

Lude vožnje na Kopaoniku

Kaciga je na Kopaoniku obavezna, a “Skijališta Srbije” je daju uz ski-pas, kao i kartu za novo sankalište. Radi noću, utorkom i petkom, od 18 do 22 časa, a nalazi se na ski-stazi Karaman greben. Sankalište je dugačko 1.225 metara i uz kartu (2.200 dinara) dobijaju se i sanke. “Skijališta” nude i bob na šinama (500 dinara karta), “zip lajn” od Malog jezera do novog hotela “Gorski” (350 dinara), kao i tjubing na Krstu (70 dinara).

Klizanje u Vrnjačkoj Banji i uz lektiru

Najpoznatiji manastiri, Žiča i Studenica, blizu su Vrnjačke Banje, što je dobar motiv da školska deca ovde provedu đački raspust. Dve ski-staze na Goču rade, a dnevni ski-pas na žičari je 600, dok je noćno 800 dinara. Vrnjačka Banja ima sedam zatvorenih bazena, ali i klizalište (100 dinara sat) na Trgu kulture kod Biblioteke, gde može da se uzme i lektira. Krevet u privatnom smeštaju je od 800 do 1.600 dinara, apartmani su od 15 do 30 evra, a polupansion u hotelima od 1.700 do 4.500 dinara.

Kupanje pod vedrim nebom u Sokobanji

Sokobanja ima sankalište pored hotela “Moravica”, ali ova banja je čuvena po kupanju. Ima šest zatvorenih bazena, kao i specijalnu atrakciju – kupanje pod vedrim nebom! U “Soko Termama” se iz zatvorenog bazena tunelom pliva do otvorenog, koji je napunjen toplom mineralnom vodom. Sokobanja deci nudi animatore i vodiče koji ih vode na rekreaciju i izlete. Hoteli su popunjeni 85 odsto, ali ležaji u privatnom smeštaju mogu da se nađu za 800 dinara.

Pileći paprikaš na salašu

Čenej, blizu Novog Sada, čuven je po salašima, a jedno od 12 veličanstvenih srpskih domaćinstava je “Brkin salaš” porodice Matić koja zove gradsku decu da osete salašarski duh, domaću atmosferu i tradicionalnu vojvođansku kuhinju. Goran i Nataša kažu da salaš ima najviše čari zimi kada ga pokrije sneg, pa posle grudvanja, jahanja ponija i adrenalin parka, pored peći može da se drema i jedu pileći paprikaš i štrudle s makom. Deca će na salašu naučiti šta su kredenac i vangla na tufne, posipaće krofne prah šećerom, šetaće sokakom…

BROJKE

800 dinara krevet

70 dinara “tjubing”

100 dinara klizanje

novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *