MINISTAR ZDRAVLJA O BEBAMA U ZAMRZIVAČU U KRALJEVU: Bolnica je sve uradila po propisu! Krađa beba u Srbiji nemoguća misija!

Po zakonu Zlatibor Lončar ističe da je Opšta bolnica u Kraljevu, gde su pronađena tela 13 mrtvih novorođenčadi, ispoštovala sve potrebne procedure

Danas je nemoguće da se zamene bebe, svuda je dupli sistem kontrole i protokola, to je nemoguća misija u Srbiji!

Tako je juče reagovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar na izražene sumnje pojedinih udruženja roditelja da iza slučaja koji se dogodio u Opštoj bolnici u Kraljevu stoji krađa beba.

Ovde je ispoštovana procedura! Odrađena je i obdukcija. Zamislite slučaj da je došla neka komisija i da te bebe koje su preminule nisu bile tu, da se krenulo u to da se vidi gde su preminule bebe. Samo zamislite da nisu našli te bebe… Nema odluke Skupštine grada, pa je stigla, nema formirane komisije, nema ni dozvole za spalionicu, i šta mislite da nema beba ni tih potrebnih dozvola? Recimo da su uzeli i sahranili te bebe, pa ko bi onda mogao da ubedi nekoga da te bebe nisu nekom date! Šta je problem, što hoće da se ispoštuje procedura?!”, zapitao se Lončar za Kurir.

 

FOTO: KURIR

Pre dva dana otkriveno je da su tela 13 mrtvih beba tri godine stajala u zamrzivaču u Opštoj bolnici u Kraljevu. Direktor bolnice dr Zoran Mrvić rekao je da je reč o bebama koje su umrle po rođenju u protekle tri godine, a da roditelji nisu želeli da preuzmu tela. Dodao je da su sve preminule bebe upisane u opštinske knjige i da je nad njima obavljena autopsija.

“Tela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva doneta je pre tri-četiri meseca i sada je u toku postupak formiranja komisije koja će obaviti sahranjivanje”, rekao je ranije dr Mrvić i dodao da bolnica nije imala mogućnost da kremira bebe jer njihova spalionica ne radi tri godine. Istakao je i da “nije reč o nestalim bebama, već o onima koje su umrle prirodnom smrću”.

 

Kako je objašnjeno, tela se nalaze na patologiji, kako nalažu propisi, a naglašeno je da će bebe biti sahranjene po zakonu kada bude formirana komisija.

 

FOTO: DRAGAN KADIĆ

Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, kaže za Kurir da je ovo što se dogodilo šokantno, kao i da ukoliko se ne istraži ono što su predložili, postoji osnov sumnje da su te bebe služile za “štek”.

“To me je vratilo u ’88. godinu, kada su meni predali dva ovakva leša. U pojedinim gradovima roditelji tvrde da su bebe služile za medicinska istraživanja, a ako je to tačno, onda je to jezivo. Ili za istraživanja, ili za poturanje, kao što sumnjam da su meni poturili dva leša”, rekao je Pavlović.

kurir.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *