Milion dinara za efikasnije reagovanje u vanrednoj situaciji

Na hitnoj vanrednoj sednici Gradskog veća grada Kraljeva, održanoj 12. januara 2019. godine, za svega nekoliko minuta, članovi Gradskog veća grada Kraljeva su izglasali angažovanje stalne budžetske rezerve u iznosu od 1.000.000,00 dinara za stvaranje uslova za uklanjanje snežnih nanosa i uspostavljanje putne komunikacije na ugroženoj teritoriji grada Kraljeva, s obzirom na to da je na teritoriji grada Kraljeva proglašena vanredna situacija usled obilnih snežnih padavina koje su dovele do prekida putne komunikacije i narušavanja drugih životnih uslova.

Kako je obrazložio gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, taj novac će biti upotrebljen za angažovanje privrednih subjekata koji će raditi na raščišćavanju snega i uspostavljanju putnih komunikacije na čitavoj teritoriji grada Kraljeva, budući da ne postoji mogućnost da se redovnim angažovanjem gradskih službi otklone posledice po ljude i imovinu.

On je istakao da su u samom gradu svi putevi prohodni, da su očišćeni i trotoari i pored puteva. Javna komunalna preduzeća „Putevi“ i „Čistoća“ su sve vreme na terenu, čiste puteve i posipaju ih solju, a ima i dovoljnih količina kalcijum-hlorida, koji deluje na nižim temperaturama.

Gradonačelnik je odmah nakon sednice Gradskog veća pristupio potpisivanju ugovora sa privrednim subjektima koji će čistiti puteve po selima.

„Devet privrednih subjekata je angažovano. Oni će odmah krenuti na teren kako bi pomogli da se najpre očiste seoski i nekategorisani putevi koji se nalaze na teritorijama znatno udaljenim od centra grada. Najteža je situacija na Rudnu, u Studenici, Bzoviku, Mlanči, Gokčanici, Kamenici, Glediću, ali nema zavejanih kuća, ni starih, bolesnih i iznemoglih lica kojima je hitno neophodna medicinska pomoć“, istakao je gradonačelnik i dodao:

„Mislim da ćemo vrlo brzo uspeti da rešimo situaciju. Sneg jeste padao 48 sati, što je izazvalo veliki broj problema, ali sa prestankom padavina ne dolazi ni do novih snežnih nanosa, što je veoma važno. Vanredna situacija će trajati sve dok budu postojali razlozi za to. Za ovo vreme svi privredni subjekti koje grad bude pozvao, moraju, prema Zakonu o vanrednim situacijama, da budu angažovani“, rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, potrebno je i u narednom periodu izdvojiti sredstva za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda.
„S obzirom na to da u Programu uređivanja građevinskog zemljišta imamo dovoljno novca za održavanje puteva, JKP „Putevi“ Kraljevo će sprovesti javnu nabavku i biće izabrani podizvođači koji će u periodu od 18 meseci biti zaduženi za pomoć JKP „Putevi“. U situacijama kada možda više od 100 kilometara od centra grada treba da očistite manje nekategorisane seoske puteve, javlja se više problema. „Putevi“ na Rudnu imaju svoju bazu, ali problem proizilazi iz toga što su putni pravci veoma uski i kamion njima ne može da prođe, te je neophodno imati i drugu mehanizaciju – traktore, manje kamione i sve ono što efikasno deluje u takvim situacijama. Zbog toga je neophodno naći podizvođače koji su sa terena, koji poznaju teren i znaju na koji način treba delovati“, objasnio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *