Proglašena vanredna situacija na teritoriji grada Kraljeva

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva, održanoj u petak, 11. januara 2019. godine, sa početkom u 10.00 časova, razmatrana je aktuelna situacija izazvana velikom količinom snežnih padavina na teritoriji grada Kraljeva.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, u skladu sa Preporukom Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva, doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada Kraljeva, koja počinje danas – 11. januara 2019. godine, u 11.00 časova.

Kako je istakao gradonačelnik u obraćanju medijima nakon sednice Štaba, visina snežnog prekrivača u samom centru grada nije naročito velika, ali grad Kraljevo ima najveću površinu u Republici Srbiji od 1.530 km2, i u selima koja su od grada udaljena sto i više kilometara postoje veliki snežni nanosi, veći od metra, i neophodno je angažovanje svih privrednih subjekata koji su osposobljeni za zaštitu i spasavanje u vreme vanrednih situacija, kao što su gradska javna preduzeća.

„Novi Zakon o vanrednim situacijama nam omogućava da angažujemo i druge privredne subjekte, koji se svi moraju odazvati na poziv Gradskog štaba za vanredne situacije kako bi učestvovali u raščišćavanju snega i snežnih nanosa koji se nalaze na velikom broju regionalnih i lokalnih puteva na teritoriji grada Kraljeva“, rekao je gradonačelnik.

Za subotu, 12. januar 2019. godine, u 10.00 časova, zakazana je sednica Gradskog veća grada Kraljeva – na kojoj će biti doneta odluka o angažovanju stalne budžetske rezerve kako bi bio uvećan iznos sredstava koji je opredeljen na razdelu novca koji se koristi isključivo za vreme elementarnih nepogoda. Na taj način će grad, objasnio je Terzić, uspeti da pokrije sve troškove koji budu nastali u narednih nekoliko dana. Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva će razmotriti koliko je novca neophodno da se opredeli iz stalne rezerve budžeta.

Gradonačelnik je istakao da su već danas na terenu svi subjekti koji su osposobljeni za delovanje u vanrednim situacijama, da će nastaviti da čiste i da će pomoći JKP „Putevi“ u raščišćavanju snega i snežnih nanosa.

Prema njegovim rečima, najkritičnije je u Studenici, Mlanči, na Rudnu, Bzoviku, Gokčanici, ali i u Lascu, Bukovici… Put ka Goču, koji održava „Novi-Pazar put“, prohodan je.

„Nastojaćemo da puteve čistimo prema prioritetu i da ne dozvolimo da nijedan važni putni pravac bude zavejan. Važno je da funkcionišemo, da se nastavi rad i da sistem funkcioniše i u ovakvim situacijama“, poručio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva uz napomenu da za sada nema prijavljenih socijalno hitnih situacija – zavejanih, gladnih, bolesnih. Grad je svakako spreman da reaguje ukoliko ih bude, a angažovani su i Crveni krst i Dom zdravlja Kraljevo – dodao je.

Osvrnuvši se na to da sneg i dalje pada, gradonačelnik je naveo da moramo da budemo spremni za nove količine koje će se skupljati i na kolovozu i pored kolovoza i u naseljenim mestima.

„Pripremamo se kao da će snega još biti i kao da će neprestano padati“, rekao je i dodao:
„Zadovoljan sam čišćenjem glavnih pravaca, ali je došlo do problema sa čišćenjem u manjim mestima i kod manjih putnih pravaca, prvenstveno što JKP „Putevi“ nema dovoljno mašina koje su osposobljene da reaguju na užim i nekategorisanim putevima. Mnogo lakše i efikasnije mogu reagovati manje mašine i traktori.“

Kako je izneo gradonačelnik, ne može se reći da su sela zavejana jer u svima funkcionišu glavni putni pravci, ali se može govoriti o yavejanim zaseocima i kućama udaljenim od njih do kojih putevi nisu prohodni, a koji će biti čišćeni po prioritetima. Ima dovoljno soli i kalcijum-hlorida koji se koristi kada temperature padnu daleko ispod nule.

Gradonačelnik je apelovao na meštane da deluju i samostalno i da se udružuju i sa članovima saveta mesnih zajednica i predsednicima mesnih zajednica, da pomognu da svi zajedno izađemo iz ove situacije, budući da su, kako je rekao, do pre nekoliko godina sami čistili puteve i smoorganizovali se kada dođe do većih snežnih nanosa.

„U ovakvoj situaciji treba zajednički da delujemo – i grad i građani – kako bi nam svima bilo bolje“, poručio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *