Smanjene zalihe krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da daju krv jer su rezerve smanjene. Ta ustanova raspolaže dvodnevom rezrvom krvi, a potrebne sve krvne grupe.

U Kraljevu u banci krvi Opšte bolnice „Studenica” stanje nije sjajno, a Institut ne uspeva da isporuči trebovane količine krvi. Ipak, sve je pod kontrolom, jer su sve operacije koje nisu bile hitne odložene i na sreću nije bilo ekcesa koji bi povećali potrebu za krvlju.

U Crveni krst Kraljevo svake srede, pa i ove, dolaze dobrovoljni davaoci.

„Treba pomoć ljudima, velike su potrebe za krvi, ipak je humano dat krv, nerma veze što su praznici”, kaže jedan od dobrovoljnih davalaca, a drugi dodaje: „Desetak godina dajem dobrovljno krv, znači od vojske početo pa evo ja već ne znam koji, trideseti put dajem krv.”

I drugi Kraljevčani mogu dati krv svake srede od 10 do 16 časova u prostorijama Crvenog krsta.

U službi za transfuziju, Kliničkog centra u Kragujevcu, zalihe krvi za sada su stabilne. Krvi ima za sve hospitalizovane bolesnike i za procedure koje se obavljaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ipak, zbog smanjenog davalaštva u vreme praznika, pozivaju građane da dođju u službu za transfuziju, svakog dana do 18 časova i daju dragocenu tečnost, kako ne bi došlo do nestašice.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *