Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva i Leoni postali partneri

U Kraljevu je danas na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo Univerziteta u Kragujevcu, potpisan Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji između ove visokoškolske ustanove i kompanije Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o.

Ova kompanija u Srbiji deo je velikog Nemačkog koncerna koja ima 91 fabriku u čak 31 zemlji širom sveta, u kojima zapošljava više od 100.000 radnika, koji će, rečeno je danas u Kraljevu, ostvariti profit veći od 5 milijardi evra u ovoj godini.

U okviru ove saradnje, predviđen je program stipendiranja najboljih studenata, stručna praksa, dani otvorenih vrata i posete kompaniji Leoni u Srbiji, takmičenja u studijama slučaja, predavanja i radionice.

U Kraljevu se, inače, gradi četvrta, i najveća, Leonijeva fabrika u Srbiji u kojoj bi, prema planovima trebalo da se zaposli 5.000 radnika do 2023. godine. Oni će biti primani sukcesivno, a taj prijem je već započeo u ovoj godini, kada je selektovana prva grupa od 13 kandidata, uglavnom za pozicije u operativnom menadžmentu buduće fabrike, koji su potom upućeni na obuku u Rumuniju i Leonijeve fabrike u Prokuplju, Nišu i Merošini.

Početak serijske proizvodnje u fabrici u Kraljevu planiran je za kraj 2019. godine, a početak izrade semplova, odnosno prototipova je planiran za februar 2019. do kada će broj novoprimljenih radnika u Kraljevu narasti na prvih 150.

Kompanija Leoni je, sudeći po broju fabrika izgrađenih u Srbiji, odabrala našu zemlju za svog strateškog partnera na Evropskom kontinetu. Kada fabrika u Kraljevu proradi punim kapacitetom Leoni će sa oko 16.000 zaposlenih biti među najvećim poslodavcima u Srbiji, a sigurno je najveći u proizvodnom sektoru. On je to, sa oko 8.000 trenutno zaposlenih, možda već i sada.

Studenitima Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu danas su se obratili Klement Saks generalni direktor, Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o. i Jelena Spasić, direktorka ljudskih resursa u toj kompaniji.

Oni su rekli da će već u februaru selektovati prvu grupu studenata završnih godina redovnih i master studija kojima će predložiti potpisivanje Ugovora o stipendiranju u trajanju od 10 meseci, a potom i Ugovora o radu za njihovo angažovanje u kraljevačkoj fabrici Leonija.

Pozdravljajući goste, dekan Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu prof. dr Mile Savković je uz zahvalost Leoniju za izbor fakulteta kao partnera naveo i primer kako je nedavno najbolji student fakulteta kome su po diplomiranju ponudili mesto u nastavi izabrao poziv Leonija i otišao na obuku sa prvom gurupom zaposlenih radnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *