Prava politika u zajednici je rešavanje onih najvažnijih problema

Grad Kraljevo se i ove godine uključio u „Nedelju parlamentarizma“, koju od 12. do 19. decembra 2018. godine, organizuje Narodna Skupština Republike Srbije. Namera je da, u „Nedelji parlamentarizma“, predstavnici Grada i Skupštine mlade sugrađane upoznaju sa radom lokalnog parlamenta i grada Kraljeva odgovarajući na njihova pitanja u vezi sa funkcionisanjem zakonodavnog i izvršnog organa.

U sali 1 Gradske uprave grada Kraljeva, u kojoj se održavaju sednice Skupštine grada, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Vladimir Mimović primili su studente Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu i učenike srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva i razgovarali sa njima. Za „skupštinske razgovore“ studentima i srednjoškolcima su bili na raspolaganju i pomoćnici gradonačelnika Nikola Radević i Marko Matović, kao i zamenik sekretara Skupštine Lidija Pavlović i koordinator Kancelarije za mlade Viktor Cvijić.

Mladi Kraljevčani, koji su ovom prilikom sedeli na mestima svojih sugrađana odbornika, potražili su odgovore u vezi sa brojnim temama… jednokratnom pomoći iz Fonda „Petar Bogavac – Anđelko Savić“, širenju zelenog turizma, u vezi sa izgradnjom zatvorenog bazena za vaterpoliste, izgradnjom Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, završetkom radova u centru grada i na nadvožnjaku, mogućnošću da grad finansira odlazak u Petnicu, o radu Kancelarije za mlade, uključivanju mladih u obeležavanje, npr. Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, o obezbeđivanju sredstava za unapređenje praktične nastave u špkoli, ulaganju u IT sektor….

Kada je reč o politici, kako je istakao gradonačelnik dr Predrag Terzić, kada sa mladima razgovarate o ovoj temi, oni uglavnom govore o političarima, o političkim strankama, različitim ideologijama.

„Cilj je pokazati deci šta je politika. Mi želimo da im pokažemo da je politika, u stvari, način rešavanja problema, počev od onih koji se tiču njihovog neposrednog okruženja… kako da u njihovom mestu postoji ambulanta koja će omogućiti njihovim dekama i bakama da se leče, kako napraviti trotoar, u školskom dvorištu izgraditi određeni teren… To je prava politika. Prava politika u zajednici je rešavanje onih najvažnijih problema. Kao što ja kao gradonačelnik moram da razmišljam kako rešiti najvažniji problem Kraljeva – nezaposlenost, odbornici treba da razmišljaju kako da rešavaju probleme u svom mestu, svom delu grada, u zajednici u kojoj žive. Ako tako pristupimo rešavanju problema, od društvene baze, od samog početka, i kada deca krenu sa takvim razmišljanjem od trenutka kada napune 18 godina, oni će kroz nekoliko godina moći da razmišljaju o čitavoj zajednici“, rekao je gradonačelnik.

Nedelja parlamentarizma je od prošle godine uvrštena u agendu redovnih skupštinskih aktivnosti i predstavlja seriju različitih događaja i aktivnosti kojima se otvara forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti parlamenta kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije između građana i njihovih direktno izabranih predstavnika. Koncept „Nedelje parlamentarizma“ je razvijen po ugledu na britanski Parliament week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije. Nedelja parlamentarizma okuplja partnerske organizacije koje održavanjem jednog ili više događaja doprinose, između ostalog, pokretanju debate o značajnim pitanjima, promovisanju otvorenosti u radu Narodne skupštine, kao i otvaranju novih kanala za komunikaciju između građana i Narodne skupštine.

Prema podacima Grupe za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine Narodne skupštine Republike Srbije, tokom prethodne tri godine organizatorima se pridružilo 125 partnerskih organizacija iz 43 grada i opštine u Srbiji, koje su održale više od 200 događaja, a više od 8.500 građana i 1.500 studenata se pridružilo organizovanim aktivnostima i sa 136 narodnih poslanika diskutovalo o načinima za unapređenje rada Narodne skupštine kao institucije i njenog većeg otvaranja ka građanima.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *