Žena heroj – Jelena Radenković

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i Lidija Pavlović, zamenica sekretara Skupštine grada Kraljeva i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva posetili su Jelenu Radenković u njenom domu u Lađevcima. Majka šestoro dece, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, Jelena Radenković, dobila je na korišćenje podsticajna sredstva u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva u okviru projekta „Sprovođenje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini.“

„Mi svake godine opredeljujemo značajna materijalna sredstva kao pomoć poljoprivredi“ istakao je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, a zatim pojasnio „ove godine opredelili smo 70 miliona dinara i pomogli smo i našim voćarima i našim povrtarima i svim ljudima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji grada Kraljeva. Pored toga dodatno smo kupili i sto raketa kratkog i srednjeg dometa za protivgradnu zaštitu i opredelili novac za naše protivgradne strelce. Mi stalno nastojimo da što više i više novca obezbeđujemo za razvoj poljoprivrede i za razvoj sela.Naredne godine ćemo dodatni novac obezbediti, kako bismo asfaltirali više puteva na seoskom području i kako bismo pomogli ljudima da ostanu na selu.Selo je nas održalo, selo nam je omogućilo da napravimo sve uspehe u onim periodima kada je bilo teško, a setimo se devedesetih godina prošlog veka kada su se svi vraćali na selo ili pozivali rođake i prijatelje koji žive na selu kako bi obezbedili namirnice za život“. Govoreći o Jeleni Radenković gradonačelnik je izrazio svoje divljenje njenoj upornosti i hrabrosti u borbi da svojoj deci obezbedi bolji život i sigurnu budućnost. “Videli ste kako izgleda Jelenin radni dan, koliko rano ustaje, treba brinuti o šestoro dece i treba brinuti o dvadeset tri krave i četrdest dva grla stoke ukupno.Ona je žena heroj, žena koja uspeva sve da uradi i pravi dokaz da životne nevolje ne mogu naterati čoveka da posustane, jer ona mora da živi i radi za svoju decu“ zaključio je svoje izlaganje gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Zahvaljujući se na poseti i pomoći koju je dobila od grada Kraljeva, koja joj je dobrodošla, Jelena Radenković je izjavila : “Moj radni dan počinje rano ujutru, ali se borim se da sve postignem.Pre četiri godine moj suprug je tragično nastradao, ja sam ostala u kući sa šestoro dece.Imamo naših deset hektara, pet uzimamo u zakup i borićemo se da dokupimo još.Uz pomoć dece uspevam u svemu.Podsticajna sredstva mnogo znače, dobila sam 250 hiljada dinara, a konkurisala sam za traku za izđubravanje.To mi mnogo znači, jer ću imati više vremena da se posvetim deci“.

U ime Skupštine grada Kraljeva i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva prisutnima se obratila Lidija Pavlović istakavši da je ovo prva godina kada je novac opredeljen za žene na poljoprivredi i da predstavlja sjajnu okolnost koju je grad Kraljevo iskoristio na pravi način, finansiran od strane Ministarstva za demografiju i populacionu politiku. „To su mala sredstva, ali i te kako značajna za naše poljoprivrednice“ naglasila je, a zatim dodala “ petnaest poljoprivrednica je obuhvaćeno ovim projektom.Dobile su po 250 hiljada dinara, koje su, kao i u ovom slučaju, važne , korisne i iskoristiće ih na pravi način.Vidimo koliko žena ima koje se bore na poljoprivredi, gde zaista nije lako.Ova podsticajna sredstva će Jeleni olakšati život, a mi smo ponosni što smo uspeli da nekome pomognemo. Sredstva ćemo opredeliti i u narednoj godini, jer smo videli koliko ovim ženama znače“ završila je svoje izlaganje Lidija Pavlović.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *