Menjali sijalice – uhvatili lopove

Majstori angažovani od kraljevačke direkcije za urbanizam, otkrili brojne nelegalne priključke na vodovima javne rasvete.

Do početka naredne godine u Kraljevu će obične, zastarele živine sijalice biti zamenjene, pa će od ukupno 16.000 oko 9.200 biti takozvane led svetiljke. U ovu investiciju uložiće se 380 miliona dinara.

Do sada je zamenjeno oko 7.000 komada dok će preostale biti završene u naredna dva meseca. I, kako u ovdašnjoj direkciji za urbanizam saznajemo, ušteda se već pokazala, jer je od januara ove godine do kraja proteklog meseca račun za utrošenu struju na ime javne rasvete iznosio 81 milion dinara. To je manje nego u istom periodu lane, pošto je tadašnji račun bio 113 miliona dinara. Možda bi, tvrde u pomenutoj ustanovi, ušteda za nekoliko miliona dinara bila i veća da nije krađe.

Reč je o novijem modelu nelegalnih strujnih priključaka, ne na vodove „Elektrosrbije”, već na mrežu javne rasvete. To su otkrili majstori, koje je za posao zamene sijalica angažovala pomenuta direkcija.

Pored zloupotreba u smislu da su brojni stubovi rasvete umesto ka javnim površinama okrenuti u privatna dvorišta i prostor ispred privatnih poslovnih objekata, uočili su još drastičnije nelegalnosti. Pronađeno je više od dvadesetak nelegalnih priključaka na javnu rasvetu. Osim privatnih kuća, na taj izvor bili su priključeni veliki poslovni prostori: magacini, objekti u kojima se drže farme pilića, plastenici, velike otvorene površine za skladištenje robe i parkiranje privatnih vozila…

I, što je još grđe, niko od vlasnika tih građevina nije bio socijalno ugrožen već je reč o uspešnim biznismenima. Niko od njih, naravno, nije priznao da su takvi priključci nastali uz njihovo znanje i pristanak, osim što je, takoreći, javna tajna da ima majstora koji to obave začas i uz skromnu naknadu od stotinak evra.

– Sve te priključke smo demontirali i uz potrebnu dokumentaciju o pomenutim slučajevima prijavili nadležnom tužilaštvu. Događalo nam se čak da neki od ovih nelegalnih priključaka uklonimo i samo posle nekoliko sati, kad prođemo istom ulicom, majstor na krovu ponovo uspostavlja tu nelegalnu vezu objekta sa vodom javne rasvete. Očekujemo, naravno, reagovanje nadležnih organa, jer je, za ko zna koliko, oštećen budžet grada to jest prisvojen novac građana Kraljeva. Kontrole zarad toga ćemo i ubuduće obavljati – kaže Aleksandar Nestorović, direktor kraljevačke direkcije za urbanizam.

Tokom razgovora sa Nestorovićem saznajemo da je tu bilo manje privatnih kuća nego poslovnih objekata, pošto se ovde rasveta automatski uključuje i isključuje kad padne mrak, odnosno svane. Stoga su vlasnici kuća tu „noćnu” struju koristili za rad, recimo, akumulacije toplote u TA pećima dok su u kokošinjcima sijalice grejale i svetlele pilićima, a privatni magacini, krađom struje osvetljavani su da lopovi, pod okriljem noći, ne bi krali uskladištenu robu…

Umesto hrvatske domaća struja

Na javnom konkursu, koji je okončan pre dva dana, grad Kraljevo će za javnu rasvetu u narednoj godini koristiti domaću struju. Jer, najbolju ponudu dala je „Elektroprivreda Srbije”, a reč je o ceni od šest dinara po kilovatu.

Skuplja je, za 0,25 para, bila ponuda hrvatske „Eelektroprivrede”, koja je bila isporučilac struje Kraljevu ove godine pošto je na prethodnom konkursu bila najkonkurentnija.

Tako se Kraljevo opet vraća struji iz domaćih izvora i EPS-u kao snabdevaču.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *