Gradski većnici se saglasili oko raspodele mineralnog đubriva i utvrđivanja poreza na imovinu u narednoj godini

Na sedamdeset drugoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, pred većnicima se našlo 12 tačaka.
Veće je donelo Rešenje o raspodeli mineralnog đubriva KAN 27%N proizvođačima koji imaju upisane površine pod zasadima voća na teritoriji grada Kraljeva.

Od 719 građana, koliko ih se prijavilo za raspodelu sredstava, samo jedan nije dobio veštačko đubrivo – budući da živi na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, nije mogao da dobije đubrivo od grada Kraljeva. Maksimalna dodeljena količina je 350 kilograma. Kriterijumi, veoma jasni, doneti na sednici Vlade Republike Srbije, odnosili su se na količinu voća koju neko poseduje, površinu zasada pod voćem.

U obraćanju medijima, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je naglasio da grad obezbeđuje značajna materijalna sredstva za razvoj poljoprivrede, više od 70.000.000 dinara, što je više od dva odsto gradskog budžeta, čime se svrstava u gradove koji najviše novca izdvajaju za svoje poljoprivredne proizvođače.

„Izdvajamo i sredstva za kupovinu protivgradnih raketa, za šta smo ove godine potrošili 3.000.000 dinara, i sredstva kao pomoć protivgradnim strelcima, koji se od 15. aprila do 15. oktobra, za vreme protivgradne sezone, svakodnevno nalaze u stanju pripravnosti. Pored novca koji dobijaju od Republike, oni na godišnjem nivou i od grada Kraljeva dobijaju 24.000 dinara“, pojasnio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ove godine je grad dobio dodatni novac od Republike, koji je opredelio za raspodelu veštačkog mineralnog đubriva.

„Ako smo opredelili 70.000.000 dinara za poljoprivredu, nećemo reći da se ove godine nije javilo dovoljno poljoprivrednika u jednoj oblasti i mi zbog toga taj novac prebacujemo u ukupnu masu budžeta grada Kraljeva i trošimo ga za nešto drugo, već u ovo doba godine, u novembru, vidimo gde imamo višak novca u okviru sredstava opredeljenih za poljoprivredu, a gde imamo više zainteresovanih u odnosu na novac koji posedujemo, i onda izvršimo preraspodelu novca – ove godine za osiguranje, gde se mnogo više poljoprivrednika javilo zainteresovanih da osiguraju svoja gazdinstva. Potom šaljemo mišljenje i tekst konkursa Ministarstvu poljoprivrede, i kada dobijemo saglasnost, a očekujemo da ćemo je uskoro dobiti, na narednoj sednici Gradskog veća donosimo odluku i sva sredstva koja su planirana za poljoprivredu ostaju poljoprivrednim proizvođačima“, objasnio je gradonačelnik.

Članovi Gradskog veća su doneli i Rešenje o ustupanju Ugovora o finansiranju izgradnje nepokretnosti u javnoj svojini grada Kraljeva za korisnika OŠ „Braća Vilotijević“ Kraljevo i izdavanju u zakup.

Kako je objasnio gradonačelnik, postoji veliki broj ugovora koji su do sada potpisivani sa školama.

„S obzirom na to da je grad osnivač škola, grad će preuzeti ovaj i još neke ugovore koje su do sada potpisivale mesne zajednice ili drugi subjekti čiji je osnivač grad Kraljevo“, rekao je Terzić.

Većnici su doneli i zaključak kojim se prihvata Mišljenje Saveta za grb povodom zahteva preduzeća ORGANIC JUNIPER DOO Kraljevo, Žiča, za upotrebu Osnovnog grba. Kako je objasnio gradonačelnik, grad grb ne daje nekom ko prodaje alkoholna pića, ali daje fudbalskom ili košarkaškom klubu, sportskom ili kulturno-umetničkom udruženju, ustanovi kulture.

„U komercijalne svrhe, u svrhe prodaje i proizvodnje alkoholnih pića, nećemo dozvoliti da grb grada Kraljeva bude korišćen. To je stav i Saveta za grb i Gradskog veća grada Kraljeva“, istakao je Terzić.

Članovi Gradskog veća su doneli zaključak o davanju saglasnosti na Rešenje o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu na teritoriji grada Kraljeva.

Prema rečima predsedavajućeg Gradskim većem, za poslovne objekte u prvoj gradskoj zoni dolazi do određenog umanjenja, a do određenog uvećanja za stanove u prvoj zoni, s tim da malo uvećanje postoji i u drugim zonama, ali se uglavnom radi o gotovo istom iznosu ukupnih sredstava koja su planirana.

„S obzirom na to da je popis nelegalno sagrađenih objekata izvršen na teritoriji grada Kraljeva urađen jako dobro, imamo značajno uvećanje prihoda na imovinu u 2017. godini u odnosu na 2016, u 2018. više u odnosu na 2017. S obzirom na to da se rešenja svakodnevno izdaju, očekujem da će biti veći prihod po ovom osnovu u budžetu grada Kraljeva i u 2019. godini u odnosu na danas“, zaključio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *