Regionalna smotra sela Srbije u Adranima

Četvrta regionalna smotra „Susreti sela Srbije“, u organizaciji grada Kraljeva i Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, održana je u selu Adrani, nadomak Kraljeva. Ovogodišnji domaćin, prošlogodišnji sveukupni pobednik ove smotre, dočekao je 21 selo sa teritorije grada Kraljeva i iz Čačka, Smedereva, Jagodine, Vrnjačke Banje, Velikog Gradišta, Velike Plane, Aleksandrovca, Petrovca na Mlavi.

Nakon još jedne smotre, biće izabrani regionalni pobednici i sveobuhvatni pobednik za 2018. godinu.
Gostima je dobrodošlicu poželeo gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istako da grad sve više pažnje posvećuje selima i da sve više ulaže u ruralna područja.

„Samo u prethodne dve godine grad je uložio značajna sredstva u obnovu domova kulture i izgradnju infrastrukture na selu. Potrudili smo se da dve godine zaredom u Adranima obezbedimo po 10.000.000 dinara kako bismo proširili kanalizacionu mrežu. I narednih godina ćemo nastaviti da ulažemo u infrastrukturu na seoskom području. Uskoro ćemo imati obezbeđena značajnija sredstva kako bismo što više asfaltirali na seoskom području, izgradili što više metara kanalizacine i vodovodne mreže“, najavio je gradonačelnik, istakavši da će kroz nekoliko godina na selu biti stvoreni jako dobri uslovi za život, gotovo identični uslovima u gradu.

Prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik Upravnog odbora, naglasio je da su Adrani prerasli u prigradsko naselje, selo koje ima kapaciteta za zapošljavanje „praktično se Kraljevo proširilo na Adrane, koje je uvek bilo napredno selo“.

„Ocenjuju se rezultati rada sela u proteklih godinu dana, privrednih aktivnosti, s tim da posebnu pažnju posvećujemo poljoprivredi i ekologiji, društvenim aktivnostima, obrazovanju i zdravstvu, infrastrukturi koja je urađena u selu, ali i društvenim aktivnostima organizacija i udruženja, pa do pojedinaca koji predstavljaljaju lidere u nekoj aktivnosti“, objasnio je Ševarlić sistem rada i ocenjivanja u okviru takmičenja.

Učesnici Smotre su prilikom boravka u Adranima posetili i poljoprivredno domaćinstvo uzgajivača muznih krava, industrijsku zonu Šeovac u Adranima, kao i Manastir Žiču.

U kulturno-umetničkom programu su nastupili KUD „Moravac“ iz Adrana i brojni gosti.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *