Lepši i energetski efikasnije Kraljevo – grad bespovratno sufinansira projekte stambenih zajednica

Povodom Odluke o obaveznom investicionom održavanju zgrada i sufinansiranju investicionih projekata na teritoriji grada Kraljeva, koju je Skupština grada Kraljeva donela na sednici održanoj septembra ove godine, održana je konferencija za novinare.

Ovom odlukom se uređuju urbanističke zone u okviru kojih se propisuje obaveza investicionog održavanja, mogućnosti i zabrane, i unapređenja svojstava zgrada. Odluka predviđa da grad bespovratno sufinansira, u maksimalnom iznosu do 50 odsto, radove na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada. Sufinansiranje će biti sprovedeno na osnovu javnog poziva, koji raspisuje Gradsko veće grada Kraljeva. Prijavu na konkurs mogu podneti vlasnici odnosno vlasnici posebnih delova preko organa upravljanja.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je grad odlučio da sufinansira investicione projekte u cilju energetske efikasnosti s obzirom na to da postoji veliki broj zgrada čije su fasade prilično stare, prozori nedovoljno dobri i sistem energetske efikasnosti u tim zgradama nije na zavidnom nivou.

„Na narednoj sednici Skupštine grada u budžetu za 2019. godinu u ove namene biće predviđeno 10.000.000 dinara. Stambene zajednice će moći da izdvoje deo materijalnih sredstava za njihovu realizaciju, a grad će obezbediti do 50 odsto celokupnog iznosa sredstava kako bi njihove zgrade izgledale novije, oni manje novca trošili i za zagrevanje prostora i u druge namene, budući da su se energenti trošili preko svake mere. Do sada se na ovaj potez odlučilo pet gradova i opština u Srbiji i Kraljevo je jedan od pionira u ovom poduhvatu. Nadam se da ćemo uspeti da kontinuiranim izdvajanjem sredstava od budžeta za 2019. godinu pa nadalje imamo lepši životni prostor u velikom broju starih zgrada u Kraljevu. Pozivam sve sugrađane da se organizuju u okviru svojih stambenih zajednica, obezbede deo novca, konkurišu za ova sredstva, jer grad Kraljevo želi da 10.000.000 u ove namene potroši u narednoj godini i da potom vidimo koliko novca treba izdvajati u budućnosti“, poručio je gradonačelnik uz napomenu da će, ako interesovanje bude veliko, biti razmatrano da u narednim budžetima bude izdvajano više novca, kako bi zgrade, uz noviji izgled, omogućavale i život u boljem energetski efikasnijem okruženju.

Kako je istakla direktorka Javnog preduzeća „Gradsko stambeno“ Dragana Bikić, inicijator za donošenje odluke je ovo javno preduzeće koje se decenijama bavi ovom delatnošću i zna u kakvoj situaciji je i u gradu Kraljevu i celoj Srbiji zgradarstvo, budući da u njega nije ulagano poslednjih decenija, do donošenja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada krajem 2016.
„Zgrade su potpuno devastirane i stanje je urgentno i alarmantno. One koji mi održavamo su u proseku stare 40 godina. Grad je pokazao volju i ozbiljnost da uđe u rešavanje ovih problema. Zgrade jesu u privatnom vlasništvu i prvi put je zakon dao mogućnost lokalnim samoupravama da iz budžeta izdvajaju sredstva za ulaganje u privatnu imovinu. I stambeno preduzeće i grad i svi upravnici stambenih zajednica i profesionalni upravnici – moramo zajednički da uđemo u ovu borbu i rešavamo probleme kako bi stanje u zgradarstvu postalo daleko bolje, a uslovi stanovanja komforniji i bezbedniji“, rekla je direktorka.
Kako je objasnila, stambena zajednica može da konkuriše ako je registrovana, ako u programu održavanja zgrade ima planiran projekat kojim želi da konkuriše, ima adekvatnu tehničku dokumentaciju i opredeljena sredstva u iznosu do 50% za realizaciju projekta.

„Očekujemo da će u prvom kvartalu 2019. Gradsko veće raspisati konkurs, i ta sredstva moraju da se iskoriste do 30. novembra. U decembru i januaru stambene zajednice su dužne da pribave odgovarajuću projektno-tehničku dokumentaciju i budu upoznate sa elementima konkursa kako bi na vreme prikupile dokumentaciju i odgovarajuća sredstva za učešće u projektima. Ako prođe projekat na konkursu, obaveza stambene zajednice je da izabere izvođača radova i zaključi ugovor sa njim. Apelovala bih na stambene zajednice da vode računa sa kim zaključuju ugovor, da to budu ozbiljna i referentna preduzeća koja imaju kapacitete da uđu u takve projekte. Nama je grad ovom odlukom poverio sve poslove nadzora tako da ćemo mi biti i te kako upoznati i sa izvođačima i sa radovima koji budu izvođeni kroz ove projekte“, izjavila je Dragana Bikić.
Načelik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva Zvonko Kovačević je istakao da je ulaganje u energetsku efikasnost za pet do šest godina povraćaj sredstava.

„Nije ovo samo interes grada da u smislu opšteg izgleda nešto poboljša, već ulaganjem u energetsku efikasnost posredno štedi i na drugim energentima, počevši od električne energije preko toplotne energije, i na poseban način ova sredstva koja grad ulaže se ipak vraćaju, ponovo uštedama kroz kupovinu tih energenata“, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, predviđeno je bodovanje, napravljeni su određeni prioriteti, ono što predstavlja hitnu intervenciju će se u svakom slučaju favorizovati, sledeći korak je energetska efikasnost, pa poslovi vezani za opšti izgled… Određene su i neke zone koje se, pojedinačno, na drugačiji način boduju, od ekstra prema prvoj, pa ostale zone… u pokušaju da se animiraju građani da se preko svojih stambenih zajednica organizuju i uključe u realizaciju odluke.

U planu je održavnje edukativnih radionica kako bi upravnici stambenih zajednica i profesionalni upravnici bili upoznati sa obavezama u narednom periodu do samog konkurisanja. Oni svakako mogu da se informišu i u Odeljenju za urbanizam građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva i u Javnom preduzeću „Gradsko stambeno“ Kraljevo.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *