Javni beležnici obavili pet i po miliona pravnih poslova

Javni beležnici u Srbiji su za nepunih pet godina obavili skoro pet i po miliona pravnih poslova za koje imaju ovlašćenja, a u ovoj godini izabran je 31 novi beležnik za osnovne sudove u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku, izjavio je predsednik Javnobeležničke komore Srbije (JBK) Srbislav Cvejić.

Predstavljajući rezultate rada Komore, naveo je da su još samo četiri osnovna suda u Srbiji ostala bez beležnika – u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici.

Prema njegovim rečima, cilj JBK je da zajedno sa Ministarstvom pravde dalje radi na unapređenju profesije i zapošljavanju novih javnih beležnika, kojih u Srbiji treba da bude 370. Cvejić je istakao da je od osnivanja JBK razvila saradnju sa međunarodnim notarskim organizacijama, a oktobra 2016. postala je punopravni član Međunarodne unije notara.

“Sa Komorom Nemačke potpisan je Memorandum o razumevanju i ciljevima digitalizacije radnih procesa pri komunikaciji javnih beležnika i javnih registara”, izjavio je Cvejić i najavio da se očekuje i potpisivanje sporazuma sa Francuskom notarskom organizacijom.

On je naveo da se najznačajniji rezultati tiču poslova koji su rasteretili sudove: overa potpisa, prepisa i fotokopija, koji se plaćaju prema određenoj tarifi, uz napomenu da je Komora u junu obavila i veliki broj bespaltnih overa.

I pored uspešnog uspostavljanja javnobeležničkog sistema u Srbiji, prema rečima predsednika Komore najveći problem je plaćanje 30 odsto poreza državi.

Porez se odnosi na dobit, dohodak, kacelarijski materijal i PDV, naveo je Cvejić, uz napomenu da nijedna Javnobeležnička komora na svetu nema toliki finansijski izdatak.

rs.n1info.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *