Većnici za podizanje spomenika kralju Stefanu Prvovenčanom u Kraljevu, za javni vodovod u seoskim naseljima, raspodeljeno osam miliona dinara za seoski turizam, više od tri miliona ženama koje se bave poljoprivredom….

Na sedamdeset prvoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, pred većnicima se našlo 19 tačaka, među kojima i dve koje će odbornici Skupštine grada Kraljeva razmatrati na sednici zakazanoj za 8. oktobar 2018. godine.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić nakon sednice Veća, prva se odnosi na podizanje spomenika kralju Stefanu Nemanjiću Prvovenčanom na Trgu Svetog Save u našem gradu.

„S obzirom na to da je inicijator ideje za podizanje ovog spomenika predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Odbora za podizanje spomenika biće generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Ja ću, kao gradonačelnik grada Kraljeva, biti njegov zamenik, a u članstvo ovog Odbora ući će i eminentni istoričari, dva doktora istorijskih nauka, dvojica urbanista i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu“, izneo je detalje gradonačelnik.

„Do sada nismo imali nijednu ulicu, nijednu školu, nijedan drugi objekat koji nosi ime Stefana Prvovenčanog, pri tom ne mislim na ustanove. Neophodno je da imamo više i ulica i spomenika koji će se odnositi na našu istoriju. Imamo Trg Svetog Save, OŠ „Sveti Sava“, što ne znači da u budućnosti nećemo razmišljati i o podizanju spomenika Svetom Savi. Na Trgu Svetog Save će se, ukoliko se, naravno, odbornici slože, nalaziti spomenik Stefanu Nemanjiću Prvovenčanom, a trebalo bi u budućnosti da razmišljamo i o mestu gde bismo mogli da izgradimo spomenik Svetom Savi. I Sveti Sava i Stefan Prvovenčani zaslužuju da imaju svoja obeležja u gradu Kraljevu i mi ćemo kao odgovorna vlast raditi i u budućnosti na tome“, poručio je gradonačelnik istakavši da teza po kojoj na Trgu Svetog Save treba da bude spomenik Svetom Savi, ne mora da stoji „zbog toga što znamo da je i spomenik knezu Mihajlu podignut na trgu koji se danas zove Trg Republike, a u vreme monarhije se zvao Pozorišni trg, a ne Trg Kneza Mihajla“.

Članovi Gradskog veća su doneli Mišljenje kojim se Skupštini grada Kraljeva predlaže da usvoji predlog Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ da se u predloženi dnevni red uvrsti tačka „Predlog odluke o opštim uslovima za održavanje i korišćenje javnog lokalnog vodovoda u seoskim naseljima na teritoriji grada Kraljeva“.

Gradonačelnik je podsetio na to da postoji veliki broj seoskih vodovoda koji se ne nalaze u sistemu gradskog javnog vodovoda.
„Opredelili smo određena sredstva kako bi vodovod u Mataruškoj Banji pripojili gradskom sistemu vodosnabdevanja. Radovi su u toku kako bi svi stanovnici Mataruške Banje mogli da piju hemijski i bakteriološki ispravnu vodu. Međutim, u drugim mestima koja su udaljena od grada i gde ne postoji mogućnost za njihovo pripajanje gradskom javnom vodovodu, biće neophodno da se seoski vodovodi ponovo izgrade ili rekonstruišu u skladu sa projektima, i da, kada dobiju građevinsku i upotrebnu dozvoli, njih preuzme na upravljanje JKP „Vodovod“ Kraljevo“, izjavio je gradonačelnik napomenuvši da je, budući da grad Kraljevo ima najveću teritoriju u Republici Srbiji, posle Beograda, od 1.530 km2, i broj ovih vodovoda nemerljivo veći nego u drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

„Broj od 1.300 vodovoda obuhvata sve, čak i individualne izvore vodosnabdevanja pojedinih domaćinstava, ali broj vodovoda koji ulaze u ovu kategoriju je sigurno 130 i biće potrebno sigurno mnogo godina kako bi svi dobili upotrebnu dozvolu i preuzelo ih naše javno komunalno preduzeće. To je složen posao i što se tiče građevinskih radova i imovinsko-pravnih odnosa koje je neophodno rešiti pre nego što se uđe u izvođenje radova“, objasnio je dr Predrag Terzić.

Gradonačelnik je naveo da je grad veoma brzo reagovao kada se pojavio problem u Ušću, obezbeđivanjem cisterni i izvođenjem radova kako bi meštani Ušća imali kvalitetnu vodu za piće.

„Grad priskače u pomoć uvek kada je to nephodno i rešava ovaj problem, ali da bi problem bio trajno rešen, neophodno je da se izgradi nova vodovodna mreža i da se rekonstruiše postojeća, ali u skladu sa građevinskim projektom. Mi smo projekat pripremili, preostalo je da se pronađe izvorište i da se zemljište na kom se izvorište nalazi kupi, odnosno da grad Kraljevo postane vlasnik tog dela parcele i nakon toga ćemo konkurisati za dobijanje sredstava od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kako bismo konačno rešili problem ovog mesta“, kazao je Terzić.

Na sednici Gradskog veća doneto je i Rešenje za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva za 2018. godinu. Ukupno 20 domaćinstava je dobilo novac, osam miliona dinara.

„Nadam se da će ova sredstva biti pravilno utrošena, a Komisija koja je pre nekoliko meseci izašla na teren, utvrdila je kako su trošena sredstva koja su naša seoska domaćinstva dobila tokom 2017. godine. Grad Kraljevo je izdvojio u tri budžetske godine – 2016, 2017. i 2018, ukupno 22.000.000 dinara za razvoj seoskog turizma i mislim da je razvoj primetan, pogotovo na Rudnu, u Lopatnici, Glediću, i da mnoga domaćinstava sada žive od seoskog turizma“, naglasio je gradonačelnik uz napomenu da domaćica sa Rudna više ne mora kajmak i sir da nosi do Kraljeva čitavih 100 kilometara, već sada može da proda u svom ili u domaćinstvu svog komšije.

„To je mnogo uticalo na razvoj ovih mesta i grad će nastaviti da pomaže razvoj seoskog turizma, s tim što će morati, o čemu je bilo reči na sednici Gradskog veća, da promeni kriterijume, jer mi se čini da se sada preveliki broj ljudi javlja na ovaj konkurs, a da mnogi od njih ne žele da se bave seoskim turizmom, već da iskoriste sredstva koja grad opredeljuje za ovu namenu“, prokomentarisao je predsedavajući Gradskog veća.

Grad Kraljevo je iskoristio sredstva dobijena od Ministarstva zaduženog za populacionu politiku i demografski razvoj, uzdružujući ih sa sopstvenim sredstvima, i 3.250.000 dinara raspodelio za osnaživanje žena na ruralnom području. Petnaest žena je dobilo ukupno 3.250.000 dinara, po 250.000 dinara.

„Mislim da je ovo velika pomoć i još jedna u nizu pomoći koju opredeljujemo za razvoj sela, za poljoprivredu, razvoj seskog turizma, osnaživanje žena na selu, kupovinu protivgradnih raketa i za obezbeđivanje novca protivgradnim strelcima“, poručio je Terzić.
Veće je donelo i Izmene i dopune Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za saobraćaj grada Kraljeva za 2018. godinu.
Kako je istakao gradonačelnik, s obzirom na to „da je naša namera da prilikom izmena i dopuna Programa uređivanja građevinskog zemljišta i drugih izmena i dopuna onih dokumenata koji se tiču raspodele finansijskih sredstava pokušamo da iskoristimo ova sredstva do poslednjeg dinara odnosno da, kada shvatimo da projekat ne može da se realizuje, taj novac preusmerimo u druge namene, ali koje su takođe značajne za naše građane, odlučili smo da sredstva koja imamo na poziciji Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva preusmerimo kako bismo izgradili trotoar pored OŠ „Svetozar Marković“ u Ulici cara Dušana i kako bismo izvršili druge infrastrukturne radove, pogotovo pored škola, i kako bi naši najmlađi sugrađani i školarci išli bezbedno u školu i mogli bezbedno da se iz škole vraćaju kasno kućama“.

Većnici su razmatrali i žalbe građana izjavljene na rešenja odeljenja Gradske uprave, Centra za socijalni rad, kao i zahteve građana upućene Gradskom veću.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *