Najmanje mita u Kraljevu

Korupciju prizna svaki 31. okrivljeni, što je dvostruko češće nego u Vojvodini, a tužilaštvo odbaci svaku 18. prijavu.

Hapšenjem troje iz Raške osumnjičenih za davanje i primanje mita pre dva dana broj osoba protiv kojih se vodi postupak pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije pri Višem tužilaštvu u Kraljevu popeo se na 1.291. Na hapšenju su radili zajedno policija i pomenuto odeljenje, a prema navodima krivične prijave osumnjičeni radnici preduzeća „Milkop” B. P. (47) i I. P. (37) su tokom ove godine u više navrata davali novac D. T. (64), zaposlenom u „Elektrodistribuciji”, da bi umanjio utrošak električne energije firmi u kojoj su radili. Policija sumnja da je D. T. mesečno umanjivao utrošak „Milkopa” za oko milion dinara, za šta je dobijao 700 evra od B. P. Osumnjičeni su uhapšeni prilikom primopredaje novca.

Nisu su se samo privrednici našli „na tapetu” Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije. Postupajući tužioci vodili su procese protiv lekara, rukovodioca u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu, pacijenata u užičkoj bolnici… Prijave su najčešće podnošene za zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Od 1. marta, kada je počela primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, specijalizovano odeljenje pri kraljevačkom Višem tužilaštvu „nasledilo” je od tužilaštava koja su do tada postupala krivične prijave protiv 1.288 osoba. U narednih sedam meseci, pokazuje istraživanje „Politike”, podneta je još 981 prijava.

Sudeći prema podacima dobijenim u posebnim odeljenjima za borbu protiv korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, najmanje je korupcije u centralnom delu Srbije. Posebno odeljenje pri Višem tužilaštvu u Kraljevu, u kojem radi sedam zamenika, ima najmanje predmeta u radu od sva četiri regionalna centra. Istraživanje našeg lista pokazalo je i da korupciju pred kraljevačkim Višim tužilaštvom prizna svaki 31. okrivljeni, a da tužilaštvo odbaci svaku 18. prijavu koja mu je podneta.

Kako bi se primanje mita sprečilo ili makar svelo na najmanju meru, relevantne institucije i pojedinci u Kraljevu napravili su lokalni antikorupcijski plan. Tim povodom predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva prisustvovali su skupu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja”, koji je u organizaciji projekta „Prevencija i borba protiv korupcije” održan početkom prethodnog meseca u Kraljevu.

Cilj skupa bilo je upoznavanje svih aktera na lokalnom nivou sa postojećim mehanizmima koordinacije u prevenciji i borbi protiv korupcije, kao i sa obavezama državnih organa, organa lokalnih samouprava, civilnog društva i privrednih subjekata u ovoj oblasti.

U uvodnom obraćanju Roman Prah, vođa projekta, naglasio je značaj sinergije između svih aktera u prevenciji i borbi protiv korupcije – između lokalnih samouprava, državnih organa i organizacija civilnog društva. On je naveo važnost razvijanja i primene lokalnih antikorupcijskih planova kako bi se ova borba što uspešnije sprovodila. Učesnicima su predstavljeni i međunarodni principi i primeri dobre prakse u vezi sa radom državnih i lokalnih organizacija u borbi protiv korupcije, njihovom koordinacijom i saradnjom sa civilnim društvom. U radu u grupama, učesnici su analizirali mehanizme prevencije i borbe protiv korupcije na konkretnim primerima, kao i pojedine aktivnosti na primeni i daljem razvijanju lokalnih antikorupcijskih planova.

politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *