U Kraljevu BESPLATNA i druga vantelesna oplodnja za žene do 48 godina

Za žene na teritoriji Kraljeva koje pokušavaju da postanu majke za drugi pokušaj vantelesne oplodnje granica je pomerena sa 44 na 48 godina, a grad će onoliko koliko plaća za takav pokušaj u Srbiji platiti i za tretman van zemlje.

Osim što su gradski većnici u Kraljevu usvojili predlog da se granica za žene za drugi pokušaj vantelesne oplodnje koji finansira grad Kraljevo pomeri na 48 godina, glasali su i za još jednu veliku novinu. Grad će platiti vantelesnu oplodnju i na klinikama van Srbije u onom iznosu koliko takav pokušaj košta u Srbiji. Sve preko toga, odnosno 2.500 evra, koliko grad finansira pokušaj vantelesne oplodnje, parovi će sami da finansirati.

Supružnici Verica i Božidar Studović iz Kraljeva deset godina pokušavaju da dobiju dete. Skoro da nema klinike za vantelesnu oplodnju u Srbiji u kojoj nisu bili, ali Verica nije uspela da zatrudni.

– Šest puta sam već bila na vantelesnoj oplodnji na raznim klinkama u Srbiji. Ostalo nam je još da probamo i u inostranstvu, ali nije postojala takva gradska odluka, a mi sami ne možemo da finansiramo sve. Zato smo i poslali pismo Gradskoj upravi u kojem smo naveli da bi bilo dobro da se finansiraju i pokušaji na klinikama u drugim državama. I usvojili su – kaže Verica Studović, koja je sa suprugom možda bila i inicijator usvajanja ovakve odluke.

Božidar kaže da su se odlučili da idu na kliniku u Solunu, i da bi to moglo da se dogodi čim se završi skupštinska procedura oko usvajanja pomenute odluke. A to bi moglo biti već za mesec dana.

– Već smo bili na konsultacijama u toj klinici u Solunu. Potrebno nam je još oko 2.000 evra preko onog što će dati Grad Kraljevo. Podići ćemo kredit, kao što smo i ranije radili i odlazimo na tu kliniku. Ohrabrio nas je taj razgovor i ono što smo videli na klinici u Solunu. Mi se ne predajemo – kaže Božidar, napominjući da je grad time što je odlučio da finansira vantelesnu oplodnju u inostranstvu izašao u susret mnogim parovima koji žele da dobiju decu.

Studovići nisu krili da su pomalo razočarani odnosom lekara i osoblja u klinikima u Srbiji prema pacijentkinjama koje su dolazile na vantelesnu oplodnju.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže za “Blic” da su da bi obavile vantelesnu oplodnju mnoge naše sugrađanke odlazile i u druge zemlje.

– Želeli smo da ženama koje ne mogu da postanu majke pomoću vantelesne oplodnje u Srbiji omogućimo da odu u inostranstvo. Posle donošenja dokumentacije prevedene na srpski jezik, mi ćemo platiti onoliko novca koliko plaćamo za te usluge i u Srbiji. Ukoliko cena bude viša, oni će morati da obezbede dodatni izvor finansiranja – pojasnio je gradonačelnik Kraljeva, naglašavajući da su neke lokalne samouprave starosnu granicu za vantelesnu oplodnju pomerile na 50 godina.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *