Ljajić: Rezultati izbora realni i očekivani

Predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je danas da su rezultati izbora za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice realni i očekivani, iako je svakako očekivao bolji rezultat nezavisne liste “Vakat je – Sait Kačapor”.

“I dalje smatramo da je to po sastavu ubedljivo najbolja i najkvalitenija lista, koja je i tokom kampanje jedina govorila o onome što su nadležnosti nacionalnog saveta, dok su druge liste slale poruke o velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, pa čak I o asfaltiranju ulica”, istakao je Ljajić.

On je dodao da je ishod izbora takav jer nisu uspeli da prenesu podršku koju SDP ima u Sandžaku i posebno Novom Pazaru, prenesu na listu “Vakat je”.

“Uostalom, otvorenu podršku smo dali tek dve nedelje pre izbora i pri tome učestvovali samo na jednoj izbornoj konvenciju te liste u Novom Pazaru”, kazao je Ljajić.

Drugi razlog, naveo je Ljajić, je taj što su se ovi izbori “pretvorili u izbor ko je veći, a ko manji Bošnjak, odnosno ko je za jednu, a ko za drugu islamsku zajednicu”.

“Kad takve dileme postavite pred birače, onda je uzaludno da ljudima šaljete poruke o kulturi, informisanju I obrazovanju, što su poslovi kojim bi trebalo da se bavi nacionalni savet, jer na takvom nacionalno-verskom terenu isključivo odlučuju emocije. I zapravo najveće iznenađenje predstavlja to što je Ugljanin pobedio Zukorlića i to na njegovom terenu.”, istakao je on.

Imajući to u vidu lista ‘Vakat je’ je ostvarila dobar rezultat, kaže Ljajić i dodaje da će ta lista odlučivati i o budućem sastavu Nacionalnog saveta, što je i bio njen prevashodni cilj kada je formirana.

On je dodao i da je dobra stvar što je izborni dan protekao u mirnoj atmosferi i čestitao izbornim pobednicima, izrazivši očekivanje da će se budući saziv Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne zajednice baviti pitanjima koja su predviđena zakonom, a to će biti moguće ukoliko se izvrši depolitizacija saveta, koji treba da bude nosilac očuvanja kulturnog identiteta nacionalnih zajednica.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *