POZDRAV IZ SABORNE CRKVE U KRALJEVU: Ovo je prava crkva pokajnica kneza Miloša?

Crkvu Svete Trojice u nekadašnjoj Staroj Čaršiji, delu Kraljeva (u to vreme Karanovca) u kojem su krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka živeli Srbi, sazidao je od 1824. do 1826. godine knez Miloš Obrenović.

On je podigao oltar i središnji deo crkve, a svetinja je sadašnji izgled dobila 1839. godine, kada su dozidani zadnji deo crkve, priprata i toranj sa zvonikom.

Crkva je imala tri zvona, dva poklon kneza Miloša, jedno dar kneza Aleksandra Karađorđevića. Za vreme okupacije Srbije u Prvom svetskom ratu zvona i pleh sa krova odneli su švapski varvari.

Postoje dve verzije o razlozima zbog kojih je Miloš podigao crkvu. Po prvoj je u pitanju crkva zahvalnica, po drugoj crkva pokajnica. Na uzvišenju na kojem se nalazi sadašnja crkva ranije se nalazila crkva-brvnara.  Ostalo je predanje da je uoči jedne bitke Miloš konačio u njenoj blizini, molio se bogu i zavetovao da će, ukoliko pobedi Turke, na tom mestu podići novu crkvu, što je i učinio.

Po drugoj verziji, knez Miloš je crkvu Svete Trojice podigao u znak pokajanja zbog ubistva Milića Radovića, vojvode i serdara dragačevskog, koji je bio jedan od vođa Prvog srpskog ustanka i jedan od najbližih saboraca Vožda Karađorđa.

 

Bratstvo Radovića iz Kaone i Gornjeg Dragačeva je 2004. godine, nedaleko od ulaza u crkvu Svete Trojice, postavilo kameni beleg – spomenik vojvodi Radoviću.

U natpisu na spomeniku se podseća da je Radović učestvovao u bojevima na Karanovcu, Vilovima, Radaljevu, Lopašu, Beogradu, Ponikvama, Sjenici, Novoj Varoši, Kukutnici, Jasici i Čačku, da je mučki ubijen februara 1816. godine kod Karanovca, i da „kajući se zbog Milićevog ubistva knez Miloš na njegovom grobu izgradi ovaj hram Svete Trojice 1824. a glava Milićeva osta u Požarevcu.“

Navodno, zasedu u kojoj je Radović ubijen naručio je Miloš Obrenović, a zločin su izvršili pop Nikola Kostić iz Mrsaća i Mihailo Đorđević iz Samaile. Oni su ubijenom odsekli glavu i poslali je Milošu u Požarevac. Telo je doneto u Karanovac i tu sahranjeno. U natpisu na spomeniku se tvrdi da se Miloš pokajao zbog zločina i da je na mestu gde je vojvoda sahranjen sagradio crkvu, tako da je grob ostao ispod nje.

Po ovoj verziji, zločin je izvršen zato što je knez Miloš u Radoviću video opasnog konkurenta i zato da bi se njegovim ubistvom dodvorio turskim agama i begovima, kojima je bilo dodijalo Radovićevo hajdukovanje i stalni napadi na Turke.

U porti crkve se nalazi spomenik sa spomen-pločama na koje su uklesana imena ljudi zaslužnih za podizanje crkve, ali i imena Kraljevčana koji su stradali u oslobodilačkim ratovima, među kojima je najviše imena nesrećnika koje su nemački varvari streljali u oktobru 1941. godine.

srbijadanas.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *