Doneta Deklaracija o jedinstvu muslimana

Veće muftija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, sa reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem na čelu, na sednici održanoj u Novom Pazaru donelo je dokument pod nazivom Sandžačka deklaracija o jedinstvu muslimana.

U toj deklaraciji piše da su Bošnjaci autohton narod i zajednica muslimana u BiH i Sandžaku. U deklaraciji piše da je očuvanje verskog i nacionalnog jedinstva, kao i jedinstva Islamske zajednice, stroga obaveza svih muslimana i muslimanki i bošnjačkih institucija i organizacija”. Kaže se i da je „Islamska zajednica u Srbiji predvođena Mešihatom sa sedištem u Novom Pazaru sastavni deo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jedina tradicionalna verska zajednica muslimana na području Sandžaka i Srbije”.

Veće muftija pozvalo je vernike i imame koji deluju izvan okvira IZuS-a da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice.

Reis-ul-ulema Husein Kavazović sa muftijama Islamske zajednice BiH u Novom Pazaru boravio je kao gost na svečanosti povodom obeležavanja 25 godina od osnivanja Mešihata Sandžaka, na čijim je temeljima nastala Islamska zajednica u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Pazara i predsednici opština Tutin i Sjenica sugerisali su Kavazoviću da ne dolazi u Novi Pazar jer će, isticali su, svojim dolaskom dati podršku listi Muamera Zukorlića na izborima za Bošnjačko nacionalno veće. Zukorlić je dugo bio na čelu sandžačkog i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Od 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice: Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu muftija Mevlud Dudić (ranije Zukorlić) i koja je u sastavu Islamske zajednice BiH, i Islamska zajednica Srbije, koju predvodi reis Sead Nasufović.

politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *