Hatidža Mehmedović dobila plato u Novom Pazaru

Pokojna predsednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović dobila je svoj plato u Novom Pazaru, iza Kulturnog centra, čiji centralni deo čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini.

Idejno rešenje za ovaj projekat dao je novopazarski mladi arhitekta Atila Hamidović.

Plato su zajedno otvorili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić. Novopazarski gradonačelnik rekao je „da je Novi Pazar na ovaj način želeo da oda počast majci heroju, ženi borcu za istinu i pravdu“.

– Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želeo da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, kao i da se rat nikada i nikome ne ponovi, naglasio je Biševac.

Predsednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić ocenila je da „nazivanje platoa u centru grada po rahmetli Hatidži Mehmedović primer drugima i velika je hrabrost, s obzirom da se Novi Pazar nalazi u Srbiji. Mislim da se ovo nikada neće desiti u Bosni, što se desilo u Novom Pazaru, rekla je ona.

Hatidža Mehmedović umrla je u julu ove godine. Inicijativu da se plato nazove njenim imenom dao je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, a odluku je, na poslednjem zasedanju, doneo gradski parlament. Otvaranju plato prisustvovalo je više stotina građana i predstavnice beogradske organizacije „Žene u crnom“.

Izvor: danas.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *