Kraljevo: „Sos dečje selo“ obeležilo 13 godina rada

Utočište za decu bez roditeljskog staranja u naselju Beranovac, jedno od 500 sličnih u 135 država sveta, osnovala je austrijska humanitarna organizacija „SOS kinderdorf internacional“.

Dodelom zahvalnica zaslužnim organizacijama, pojedincima i donatorima kao i prigodnom svečanošću, kraljevačko „SOS Dečje selo“ proslavilo je u petak – 13 rođendan.

Utočište za decu bez roditeljskog staranja u kraljevačkom naselju Beranovac, jedno od 500 sličnih u 135 država sveta, osnovala je austrijska humanitarna organizacija „SOS kinderdorf internacional“. U ovom humanom naselju, na dva i po hektara sagrađeno je i potpuno opremljeno 14 „porodičnih“ kuća od po 140 kvadrata u kojima, u isto toliko hraniteljskih porodica, kao i u „Zajednici mladih“, pod starateljstvom „sos mama i teta“ živi više od osamdesetoro dece i mladih.

– Kroz naše Dečje selo do sada je ukupno prošlo 135 dece. Mnogi od njih sada imaju svoje porodice, postali su uspešni, ozbiljni ljudi, a možemo da se pohvalimo i time da naša zajednica već ima 13 unučića – kaže Borka Lukić, direktora „SOS Dečjeg sela“ u Kraljevu. – Naše oblik brige je jedinstven po tome što u jednu porodicu mogu da se smeste više biooloških braće i sestara, što je značajno za normalan rast i razvoj mališana.

A, „SOS mamama i tetama“ u svakodnevnoj brizi o štićenicima pomaže stručni tim sastavljen od psihologa, pedagoga, socijalnog radnika, pravnika, logopeda, nastavnika, trenera… Osim direktorke, u „selu“ sa svojim porodicama žive i seoski majstor i vozač koji obavljaju potrebne popravke i organizuju prevoz za „porodice“ – do vrtića, škole, ili za velike kupovine.

HUMANA MISIJA

OVOM prilikom kraljevačko „SOS Dečje selo“ posetio je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

– Ovo je veliki dan, praznik ne samo za zaposlene i štićenike SOS sela, već i za naš grad koji je jedini grad u Srbiji na čijoj se teritoriji nalazi ova vrsta humanog naselja – naglasio je gradonačelnik Terzić – Na lokalnoj samoupravi je da „SOS selu“ pomogne kada god je to potrebno, kako bi ova ustanova nastavila da funkcioniše bez problema u svojoj humanoj misiji.

Izvor: novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *