Muzej Ras Novi Pazar dobio prvi legat

Muzej Ras Novi Pazar dobio je prvi legat i od danas će se formirati prva inventarna knjiga muzejskog legata. Naime, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Sulejman Ugljanin je na čuvanje Muzeju predao vredne poklone koje je dobijao tokom mandata.

Fototipski primerak Kur’ana koji je po nalogu Sultana Suljemana napisao jedan od najvećih osmanskih kaligrafa Ahmed Karahisar, a čiji se original čuva u Muzeju Topkapi saraja u Istanbulu, samo je jedan je od vrednih poklona koji od danas krasi muzejske vitrine u Novom Pazaru.

“Ja sam imao potrebu i želju da sve neke vredne poklone kao predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća koje sam dobio od važnih prijatelja, dam na trajno čuvanje i u trajno vlasništvo Muzeju Grada Novog Pazara. Mi ćemo biti i proći a grad ostaje i ovaj muzej ostaje. ” saopštio je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Sulejman Ugljanin uručivši direktoru Muzeja Ras vrednu zbirku.

Direktor Muzeja Fuad Baćićanin naglasio je da je reč o velikom trenutku za muzej i posetioce koji dolaze ne samo iz naše zemlje nego i sveta, te poručio da i ostali urade isto. “Ovo će biti i podstrek drugima koji svoje najvrijednije stvari ili pokone čuvaju sakrivene u kućama nedostupne drugim građanima, posetiocima grada i muzeja da donesu i ustupe Muzeju i na taj način ovekoveče i sebe i one koji su to čuvali, poklanjanli ili pravili . ” kazao je Bačičanin.

U poseti Muzeju uz predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća  bila je i delegacija lokalne samouprave predvođena predsednicom Skupštine Ifetom Radončić.

Izvor: rtvnp.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *