U Kraljevu će se godišnje proizvoditi 7.000.000 farmerki

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je obišao radove na izgradnji fabrike tekstila „Eurotay“ u Kraljevu, koja će imati 30.000 m2 zatvorenog prostora i 2.500 zaposlenih radnika.

Poseta je počela obilaskom gradilišta i prezentacijom izgradnje fabrike, u kome su se predsedniku i njegovim saradnicima pridružili gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, predsednik Upravnog odbora „Tay Group“ Mesut Toprak, ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, izvršni direktor „Taypa“ Burat Karaarslan, generalni direktor „Eurotay“ Murat Caglar, kao i predstavnici grada Kraljeva i gosti iz Turske.

Predsednik je potom održao sastanak sa predstavnicima „Tay Group“, zajedno sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem i svojim saradnicima – potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, šefom Kabineta Ivicom Kojićem, direktorom Razvojne agencije Srbije Radošem Gazdićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao i radnice koje su trenutno na obuci u sali za trening i razgovarao sa njima.
Predsednik Upravnog odbora „Tay Group“ Mesut Toprak je u ime kompanije, koja je jedan od najvećih proizvođača tekstila u svetu, poželeo dobrodošlicu gostima, istakavši da je ovaj dan veoma bitan i za kompaniju, čiji kamen temeljac je postavljen 1977. godine u Istanbulu, i za Republiku Srbiju. „Tay Group“ je strane investicije započela u Egiptu, potom u Alžiru i sada u Republici Srbiji.
„Mi smo kompanija koja na godišnjem nivou u Republici Turskoj proizvodi oko 8.000.000 farmerki, u Egiptu 6.000.000 – godišnje 14.000.000 farmerki. Danas u Turskoj, Egiptu i Alžiru imamo više od 10.000 zaposlenih. U Republici Srbiji gradimo objekat koji će imati 30.000 m2 zatvorenog prostora i 2.500 zaposlenih radnika, zahvaljujući čemu će Srbija zauzeti važno mesto među proizvođačima tekstila i konfekcije. Želim da pred uvaženim predsednikom ponovim da mi imamo cilj – da naš izvoz dostigne cifru od 90.000.000 evra“, poručio je predsednik Upravnog odbora „Tay Group“ Mesut Toprak.

Prema njegovim rečima, objekat u Kraljevu će biti završen u martu 2019, a proizvodnja će započeti u aprilu. U tom objektu će se na godišnjem nivou proizvoditi oko 7.000.000 farmerki. U fabrici će biti uspostavljen sistem koji će koristiti najsavremeniju tehnologiju. To će biti integrisani objekat koji će objediniti sve proizvodne jedinice (za sečenje, pranje i završnu obradu) na jednom mestu i izvoziti svoje proizvode u inostranstvo.

„Srbija će zahvaljujući našoj fabrici zauzeti važno mesto među proizvođačima tekstila i konfekcije. Mi se u Srbiji osećamo kao kod svoje kuće. Od početka su nam svi organi lokalne samouprave, mediji i srpski narod izlazili u susret, i na tome im zahvaljujem. Oko 10.000 ljudi ćemo pomoći ekonomski, uključujući poslovne partnere, zaposlene radnike i njihove porodice. Od početka oktobra do danas 115 radnika je prisustvovalo našim edukativnim seminarima, periodičnim seminarima koji će se i dalje realizovati. Napravićemo i obdanište za decu onih koji će raditi u našoj fabrici“, istakao je Toprak izrazivši radost što će Srbija dobiti jedan ovakav objekat, koji će biti u harmoniji sa prirodom, okolinom i čovekom i zahvalivši predsedniku Srbije i svima koji su pomogli.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je pozdravio sve koji su prisustvovali obilasku radova, naročito visoke goste.
„Zahvaljujem vam što ste doprineli da se u Kraljevu otvori nova fabrika koja će zaposliti 2.500 Kraljevčana. U gradu Kraljevu ste uvek imali dobrog partnera i obećavam vam da ćemo i dalje dobro sarađivati“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.
Njegova ekselencija ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgič je izrazio zadovoljstvo što je jedan veći deo investicije, o kojoj je bilo reči i prilikom sastanaka i pregovora u Istanbulu, realizovan.

„Kada se okonča, ova investicija će biti najveća u Republici Srbiji. Investicija koja je do sada urađena u Srbiji prelazi 250.000.000, a spoljnotrgovinska razmena između naših zemalja prelazi milijardu evra. Zahvaljujući ovoj investiciji, obezbedićemo posao za 10.000 ljudi. Sve se to događa zahvaljujući pozitivnom stavu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se veoma prijateljski ponaša prema našim biznismenima i u ime naših biznismena zahvaljujem predsedniku i njegovoj ekipi. Kada bude završen ovaj objekat, doći će i predsednik Republike Turske da ga zvanično otvori. Ovo je samo početak, još više ćemo unaprediti odnose između naših država“, poručio je ambasador Turske u Srbiji.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da ova fabrika u izgradnji predstavlja najbolju konkretizaciju dobrih političkih odnosa između Srbije i Turske.

„Ova fabrika je rezultat i ličnih odnosa predsednika Vučića i Erdogana. Ti dobri politički odnosi su trasirali put i predstavljali najbolju preporuku za turske kompanije koje danas dolaze u Srbiju. I sve te kompanije koje su već ovde, koje posluju u Srbiji, nameravaju da prošire svoju proizvodnju, što govori o poslovnom ambijentu i klimi koju smo stvorili za njih, kao i za sve druge investitore. Svi govore o ravnomernom regionalnom razvoju, mi radimo na tome, i ova fabrika je najbolji primer. Ona predstavlja dokaz da se Kraljevo na velika vrata vraća na privrednu mapu ove zemlje i nadam se da će Kraljevo biti motor, lokomotiva razvoja čitavog ovog regiona“, rekao je Ljajić.

Uz izraze zahvalnosti Mesutu Topraku na investiciji od 35.000.000 evra, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je podsetio na to da su prostorije i hale ličile na ruševine pre ulaska turske kompanije u njih.

„Ponosan sam što sam mogao večeras da vidim stotinak dama, divnih žena, koje se bore za svoju budućnost, za svoj hleb, vrednih srpskih žena koje gledaju u budućnost i kojima nije teško da do te budućnosti stignu teškim i napornim radom. Siguran sam da će ih biti još mnogo više. Plan je da do kraja 2019. bude zaposleno 1.065, do kraja 2020. godine 1.750, a ukupna vrednost ugovora se tek ispunjava kada bude najmanje 2.500 zaposleno“, rekao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, istakavši značaj izgradnje obdanište za decu zaposlenih, gde će majke moći da dovedu svoju decu ili bake svoje unučiće.
„Naročito mi je drago da ne rade samo devojke od 20-25 godina, već da i žene od 40 i 50 godina mogu da se zaposle ovde, jer to su žene vredne, sposobne i koje mogu mnogo da rade i koje će pokazati lojalnost prema kompaniji i boriti se za nju. Na ovaj način ćemo dovesti drugu ili treću platu u neku porodicu, a u nekim slučajevima ovo će biti jedina plata u porodici. Važno je da imate i drugu i treću platu, jer onda možete da zamišljate bolji život, možete da uzmete automobil na kredit, planirate more, zimovanje i sve ono što u prethodnim godinama niste mogli. Srećan sam zbog Kraljeva“, rekao je Vučić istakavši da je uložen veliki napor da investitori dođu u Kraljevo, u kome su prethodnih decenija uništeni Fabrika vagona, „Magnohrom“, „Kablar“, „Jasen“, „Poljopromet“, „Trgopromet“, „Autotransport“…

Govoreći o investitorima, predsednik je istakao:
„Reč je o ozbiljnim, vrednim ljudima. Uveren sam u dobru budućnost fabrike, uveren sam u to da još mnogo toga možemo da uradimo. Mi ćemo da gradimo autoput Čačak – Kraljevo – Vrnjačka Banja – Trstenik – Kruševac – Ćićevac prema koridoru deset. Naš posao je da otvorimo Lađevce do kraja juna. Nadam se još većem broju dolazaka turskih kompanija i turskih turista u našu zemlju. Mi nemamo danas ništa što bi nas razdvajalo i zato je veoma važno da pokažemo još veće poštovanje jednih prema drugima, uz to poštovanje dolazi poverenje, dolazi i još mnogo toga, ali interes imamo i jedni i drugi samo za još boljim odnosima“, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji fabrike tekstila u Kraljevu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *