Počelo pa prekinuto suđenje policajcima i građanima Raške

Ročište po žalbi 26 pripadnika MUP-a Srbije i građana iz Raške, osuđenih zbog švercovanja benzina i mesa, počelo u Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Međutim, suđenje je odmah i prekinuto na sat vremena jer su osuđeni tražili izuzeće sudije.

Oni su izuzeće sudije zatražili zbog toga što smatraju da je pristrasan, s obzirom da je učestvovao u ranijem odlučivanju. Nakon tog zahteva određena je pauza od sat vremena.

Portparolka Apelacionog suda u Kragujevcu Zorica Jovanović rekla je agenciji Beta da su zakazane dve sednice na kojima će se odlučivati o žalbi zato što je veliki broj lica u postupku, pa će druga sednica biti zakazana za utorak.

Grupa pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i građana iz Raške, uhapšenih 2009. godine, najavili su ranije da će stupiti u štrajk glađu, ali i najavila “samospaljivanje u sudnici Apelacionog suda u Kragujevcu” ako taj sud potvrdi okrivljujuću presudu Višeg suda u Kraljevu.

Reč je o 16 pripadnika MUP-a i 10 građana kojima se na teret stavlja švercovanje robe i davanja mita u slućaju švercovanja benzina i mesa na punktu Rudnici na ulazu na Kosovo 2009. godine.

Jedan od osuđenih pripadnika MUP-a iz Raške Milinko Nikolić rekao je agenciji Beta da je suđenje policajcima iz Raške i gradjanima trajalo gotovo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu.

“Proces je bio montiran, jer nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca i nezakonito su se u procesu koristili transkripti iz četvoromesečnog prisluškivanja”, kazao je Nikolić.

Dodao je da su dva puta do sada donošene oslobadjajuće presude preinačenjem presuda Višeg suda u Kraljevu, ali i da je onda došlo do novog obrta u procesu i potvrđivanja krivice.

Nikolić je naveo da su pripadnici MUP-a osudjeni na kazne zatvora od šest do devet meseci, a nekoliko njih na tri godine zatvora.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *