Širenje međunarodne saradnje – Kraljevo ugostilo kineski grad Đilin

Grad Kraljevo je ugostio delegaciju kineskog grada Đilin iz istoimene provincije, koju čine predstavnici grada i privrednog sektora. Delegaciju je predvodio ambasador Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Njegova ekselencija Milan Bačević, zahvaljujući čijem posredovanju su napravljeni prvi koraci ka budućem prijateljstvu i partnerstvu Kraljeva i Đilina.

Provincija Đilin, jedna od 29 kineskih provincija, nalazi se na severoistoku Kine, na granici sa Rusijom i Severnom Korejom. Kako su naveli njeni predstavnici, u odnosu na veličinu Kine, poput Raškog okruga je. Ima 4,5 miliona stanovnika. Veoma je slična Srbiji – po prirodnim lepotama, geološkom sastavu, vegetaciji… što je i jedan od razloga što su se njeni predstavnici opredelili za ovu posetu gradu Kraljevu.

Među članovima gostujuće delegacije su bili i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova grada Đilin i dve vodeće građevinske kompanije, koje su već tokom prvog razgovora sa gradonačelnikom Kraljeva i njegovim saradnicima iskazale interes da investiraju i realizuju neke projekte koje bi u bliskoj budućnosti dogovorili sa našim gradom.

Generalni sekretar udruženja spoljnih prijateljstava grada Đilin Li Janjong je izrazio veliko zadovoljstvo što je došao u jedno veoma lepo mesto kao što je Kraljevo.

„I Kraljevo i grad Đilin su vrlo lepi gradovi. Uveren sam da postoji veoma velika mogućnost saradnje i kooperacije u različitim oblastima između dva grada. Nadam se da će zahvaljujući ovoj poseti naša delegacija moći da stvori uslove stanovnicima našeg grada da se što bolje upoznaju sa lepim Kraljevom. Takođe se nadam da će građani Kraljeva moći bolje da upoznaju Kinu, da se upoznaju sa gradom Đilin. Očekujem da ćemo imati priliku da formiramo odnose koji će omogućiti započinjanje i proširenje saradnje u različitim oblastima, na prvom mestu privredno-trgovinske saradnje, u oblasti obrazovanja, kulture, sporta itd. Planiramo da ostvarimo bratske odnose između ova dva grada i očekujemo da će to u budućnosti biti osnova za još bolju i još bliskiju saradnju“, poručio je vođa kineske delegacije.

Njegova ekselencija ambasador Srbije u Narodnoj Republici Kini gospodin Milan Bačević je istakao da su predstavnici kineskih kompanija, koji su svoja preduzeća predstavili na sastanku, poakzali interes za infrastrukturne i građavinske projekte u Srbiji. Predstavnik Ministarstva je ukazao i na druge oblike saradnje – učešće u pokretanju nove proizvodnje u Fabrici vagona.
„Uveren sam daće danas započeti razgovori proizvesti nešto korisno i za provinciju Đilin i za Raški okrug i za grad Kraljevo. Bratimljenje gradova bi utrlo put ka ekonomskom, kulturnom, razvoju u oblasti sporta, obrazovanja. Ovo o čemu smo razgovarali danas je veoma ohrabrujuće i ja sa velikim optimizmom očekujem naredni period. Kina iskazuje veliki interes za Srbiju generalno, prepoznaje svoje geopolitičke i geostrateške interese u ovom delu Evrope preko Srbije i Srbija je kineski favorit u formatu 16+1, a sada je na rukovodstvu i građanima Kraljeva da sebe približe Kini i da pokažu gostoprimstvo i drugim kineskim delegacijama koje će dolaziti u naš grad“, naglasio je ambasador Bačević.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na to da Republika Srbija i Narodna Republika Kina imaju potpisane sporazume o saradnji u različitim oblastima – ekonomskim, privrednim, u oblasti sporta i kulture.

„Ovi odnosi su praktično sveobuhvatni u okviru veoma dobre saradnje koja je krunisana sa čak jedanaest poseta visokog ranga između predsednika dve Republike, ministara i kroz veliki broj poseta nižeg nivoa. Zahvaljujući Njegovoj ekselenciji, našem ambasadoru u Narodnoj Republici Kini, gospodinu Milanu Bačeviću, koji je Kraljevčanin, i koji je nastojao da pomogne uspostavljanju saradnje između Kraljeva i jednog mesta u Republici Kini, došlo je i do današnjih prvih razgovora između predstavnika Đilina i Kraljeva. Nadam se da ćemo uspeti da razvijemo dobru saradnju u oblasti privrede, u oblasti kulture i sporta i da će Kraljevo pronaći još jednog strateškog partnera za saradnju i za svoj razvoj“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Delegacija Đilina je nakon sastanka obišla i potencijale investicione lokacije, Fabriku vagona, a predviđen je i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti, Manastira Žiče, planine Goč.

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *