Dogodine počinje gradnja Moravskog koridora, potpisan memorandum sa Amerikancima

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice „Moravskog koridora“ – puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 milione evra.

Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

– Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine – rekla je Zorana Mihajlović.

Potpredsednik Behtela Šon Keri, je rekao da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja izgradnje Moravskog koridora i istakla da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura.

Na pitanje kakvu obavezujuću snagu ima Memorandum o razumevanju, ona je rekla da je ugovor sa izvođačem radova samo prvi korak i da može da bude potpisan kad se obave svi pripremni radovi. Na pitanje zašto se to radi bez tendera, Mihajlović je rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

– Iza svih velikih infrastrukturnih projekata stoji garancija države, a pošto je Moravski koridor strateški važan i prioritet, država će obezbediti garancije i za njegovo finansiranje – kazala je ministarka.

Izvor: moravainfo.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *