Nakon decenije čekanja i hiljada pređenih kilometara, pacijenti u Vrnjačkoj Banji idu na dijalizu u svom gradu

Centar za hemodijalizu u Vrnjačkoj Banji u okviru Specijalne bolnice za interne bolesti, nakon 10 godina čekanja, zvanično će biti otvoren u petak.  Pacijenti su iz Vrnjačke Banje na lečenje, za šta su novac odvajali celog radnog veka, putovali u Kraljevo, prvenstveno jer nije postojala adekvatna komunikacija nadležnih institucija. 

Insajder je početkom godine objavio da u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji neraspakovano stoji osam aparata dok se pacijenti kojima je dijaliza neophodna za život prevoze nekoliko puta nedeljno sanitetom do najbližeg dijaliznog centra u dvadeset kilometara udaljeno Kraljevo.

 

Ovih osam, od ukupno 355 aparata za hemodijalizu, Vladi Srbije donirala je Vlada Italije još 2008. godine. Oni, međutim, do danas nisu stavljeni u upotrebu, ali je Centar za dijalizu, u kojem se trenutno dijalizira 10 pacijenata, ipak otvoren. Ali ne sa tim aparatima koji godinama stoje u Specijalnoj bolnici, već sa novim aparatima, koji su obezbeđeni u junu.

 Višemesečna borba sa birokratijom

Početkom ove godine nekoliko pacijenata iz Vrnjačke Banje obratilo se novinarima Insajdera, nakon neuspešnih pokušaja da nateraju nadležne da im omoguće da terapiju dobijaju u svom gradu umesto da putuju do Kraljeva tri puta svake nedelje.

Iz dokumentacije u koju su novinari Insajdera imali uvid vidi se da je i bivše rukovodstvo bolnice tražilo od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sredstva da otvori centar za dijalizu. RFZO je tvrdio da su sredstva obezbeđena još 2013, a da će tek nakon što Centar bude otvoren pokriti naknadne troškove. Po prijavi pacijenata reagovala je i Poverenica za ravnopravnost koja je takođe tražila otvaranje Centra. Centar za dijalizu u Vrnjačkoj Banji ni tada, međutim, nije otvoren.

Novinari Insajdera mesecima unazad slali su pitanja nadležnima, Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i Specijalnoj bolnici, a sve kako bismo dobili odgovore zašto je pacijentima uskraćeno neophodno lečenje u njihovom mestu i ko je odgovoran za to.

Odgovori koje smo dobili uglavnom su se svodili na prebacivanje nadležnosti i odgovornosti jednih na druge, a pre svega na bivše rukovodstvo Specijalne bolnice.

Nakon niza dopisa i poziva nadležnima konačno smo dobili informaciju da će Centar za hemodijalizu u Vrnjačkoj Banji konačno biti otvoren. Prve pacijente primio je već 14. septembra.

Novi aparati i stari problem

Od 15 pacijenata koliko ih je u Vrnjačkoj Banji, od sada njih 10 može da se dijalizira u Specijalnoj bolnici, dok njih petoro i dalje putuje u Kraljevo.

Sadašnja direktorka bolnice dr Vanja Balšić kaže za Insajder da je kapacitet Centra za sada ograničen na pet novih aparata. Neophodno je, kako objašnjava, da se na ovim aparatima uradi najmanje 3.000 dijaliza da bi bila uvedena popodnevna smena. Tek tada će biti rešen problem svim pacijentima, s obzirom na to da njih petoro i dalje na dijalizu putuje u 25 kilometara udaljeno Kraljevo.

Specijalna bolnica za Interne bolesti u Vrnjačkoj Banji Foto: Insajder

Aparati za dijalizu su donirani 2008. godine, a tek četiri godije kasnije Ministarstvo zdravlja je izdalo rešenje o uvođenju nove zdravstvene tehnologije u Specijalnu bolnicu. Bolnica je nakon toga čak i renovirala prostor za dijalizni centar, ali aparati nikada nisu ni raspakovani.

Nakon deset godina u podrumu, donirani aparati prvobitno su otpisani, ali je u međuvremenu Agencija za lekove i medicinska sredstva obavestila Specijalnu bolnicu da ukoliko proizvođač izda potvrdu da su aparati bezbedni, oni mogu da se koriste.

“Proizvođač ima važeće sertifikate za donirane aparate. Kada dobijemo potvrdu u Centru ćemo, pored pet novih koristiti i šest, od osam starih iz donacije. Preostala dva biće u rezervi”, rekla je Vanja Balšić razgovarajući sa novinarima redakcije Insajder.

Novinari Insajdera su proteklih meseci nekoliko puta razgovarali s pacijentima koji zbog prirode bolesti teško podnose vožnju. S kakvim se problemima susreću, ali i kako je došlo do toga da građani koji su ceo radni vek plaćali zdravstveno osiguranje nemaju adekvatnu negu, pogledajte u kratkom video prilogu.

Izvor: Insajder

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *