Kraljevo proslavilo Kraljevdan

Kraljevo je svečanom sednicom Skupštine grada obeležilo svoj dan grada – Kraljevdan.

Sedmi oktobar je, pre dve decenije, odabran za dan grada u znak sećanja na Stefana Nemanjića, poznatijeg, posle krunisanja u obližnjem manastiru Žiča kao Prvovenčani, jer tog datuma vernici Srpske pravoslavne crkve slave čak četri svoja sveca – Svetu prvomučenicu Teklu, prep. Simona, sv. Kralja Vladislava i prep. Davida.

Kraljevo je te 1998. godine spadalo u krug onih gradova u kojima je prethodno došlo do smene vlasti posle čuvenog Miloševićevog „lex specijalisa“ kojim je priznao rezultate glasanja iz novembra 1996. godine, u februaru 1997. godine, posle dolaska izaslanika OEBSA Felipea Gonzalesa u Beograd. Tadašnje rukovodstvo grada je izborom novih heraldičkih obeležja i novog datuma Dana grada želelo da napravi diskontinuitet sa, kako su tada govorili, vlašću koja u Kraljevu traje od 1945. godine.

Odbornici i gosti na svečanoj sednici su najpre saslušali izveštaj gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića o investicijama u infrastrukturu grada započetim i realizovanim između dva praznika kao i započetim investicijama u privredi od kojih su, svakako, najvažnije gradnja fabrike tekstila turske kompanije „Tai group“ u kojoj će, kažu, biti zaposleno 2.500 radnika i fabrike „Leoni“ u kojoj će, kada bude kompletno završena, biti angažovano preko 4.000 radnika.

U nastavku sednice su, kao i pretzhodnih godina, dodeljena najveća priznanja grada Kraljeva: Diploma zaslužnog građanina, Diploma zaslužne organizacije, Oktobarska nagrada grada Kraljeva, specijalna nagrada „Milomir Glavčić“ koja se dodeljuje za podsticanje humanosti kao Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva.

Ovogodišnji dobitnici Diplome zaslužnog građanina grada Kraljeva su Zoran Vukadinović, Miroljub Dugalić, Slavoljub Maržik i posthumno Zoran Milojčević-Čombe.

Diplome Zaslužne organizacije dobile su Osnovna škola „IV kraljevački bataljon“, Fudbalski savez Raškog okruga i Matica iseljenika Kraljevo.

Oktobarska nagrada grada Kraljeva posthumno je dodeljena legendarnom odbojkaškom treneru Dušanu Boškoviću a specijalna nagrada za podsticaj humanosti koja nosi ime poznatog dobrotvora i velikog donatora iz Kanade  Milomira Glavčića, pripala je, ove godine, Moto klubu „Kings“ iz Kraljeva.

Svakako vredan pažnje je gest humaniste iz Kanade Milomira Glavčića koji je, pored grada i sam novčano nagradio Moto klubu „Kings“ o čemu je prisutne upoznao i nagradu uručio, njegov izaslanik i saradnik u humanitarnim aktivnostima, novinar Miroljub Miša Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva koji je danas i sam dobio priznanje grada Kraljeva, Diplomu zaslužnog građanina.

Zvanjem počasnog građanina grada Kraljeva nagrađeni su Andrej Verlič iz Maribora za nesebičan lični doprinos razvoju prijateljskih i partnerskih odnosa između grada Maribora i grada Kraljeva i doktor Ljubodrag P. Ristić, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU za dubinsko sagledavanje zavičajne prošlosti.

Izvor: danas.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *