Novi Pazar posle velikog požara: Ko je i gde zatajio?

Anica (66), Alisa (33) i Šemsa (25) Mujković, žrtve su velikog požara koji je, minule subote, izbio u trećem ulazu novopazarskog stambenog bloka „Bor“.

Zbog ove tragedije u Novom Pazaru je bila proglašena dvodnevna žalost. Požar je izbio na trećem spratu, u stanu porodice Mujković, ali se brzo proširio na okolne stanove, četvrti sprat i potkrovlje. Gasili su vatrogasci iz Novog Pazara, Raške, Sjenice i Tutina i stanovnici naselja Jošanica gde se zgrada nalazi. Još zvanično nije saopšteno šta je izazvalo požar, a nezvanično eksplodirala je plinska boca.

Odbijen izveštaj

Komisija za procenu štete, koju je Gradsko veće formiralo na vanrednoj sednici, evidentirala je štetu u 11 stanova na trećem i četvrtom spratu, u potkrovlju i na krovu zgrade. Materijalna šteta je velika. Komisija je sačinila izveštaj „i na dalje postupanje“ predala ga je lokalnoj samoupravi, koja će finansirati rekonstrukciju stanova, potkrovlja i krova. Privatno preduzeće „Ikan company“ već radi na sanaciji krova.

Posle požara, istog dana Gradsko veće je naložilo hitnu proveru ispravnosti i tehničke opremljenosti u svim stambenim zgradama. Od Vatrogasno-spasilačke jedinice zatražen je realan izveštaj o požaru i da se na osnovu toga utvrdi odgovornost pojedinaca, formirana je delegacija da razgovara sa predstavnicima MUP, zatraži adekvatno kadrovsko popunjavanje i tehničko opremanje, jer je evidentno da kapaciteti vatrogasne jedinice ne zadovoljavaju potrebe grada. Doneta je odluka da se intenziviraju započete aktivnosti za formiranje lokalne civilne zaštite. Sednici gradske vlade, prethodila je sednica Štaba za vanredne situacije koji nije prihvatio izveštaj Vatrogasno-spasilačke jedinice, jer ne odgovara realnom stanju i mnogo se razlikuje od izjava očevidaca. Ocenjeno je da su vatrogasci na intervenciju stigli neadekvatno opremljeni i da im je izostala profesionalnost.

Ovaj požar ponovo je otvorio pitanje kadrovske popunjenosti i tehničke opremljenosti Vatrogasno-spasilačke jedinice, koja jedina u Srbiji nema svoj hidrant za punjenje cisterni vodom. Pitanje opremljenosti novopazarskih vatrogasaca postavljano je i kada je pre četiri godine u Staroj čaršiji izgorela kafana „Granata“, koja je bila pod zaštitom države i pre dve godine kada su izgorela dva stana u stambenom bloku „Simpo“. Poslednje gašenje požara sa tragičnim posledicama, izazvalo je mnogobrojne komentare građana i optužbe na račun vatrogasaca.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić demantovao je „da je bila neadekvatna i neblagovremena reakcija vatrogasaca spasilaca“. Rekao je da su vatrogasci na licu mesta bili za šest minuta od trenutka prijave požara, a po dolasku je utvrđeno da je „požar već bio u razbuktaloj fazi“.

– Sva tehnika i oprema je funkcionisala bez problema i vode je bilo dovoljno, tako da faktor starosti vozila nije uticao na ishod intervencije. Upotreba vazdušnog jastuka na koji bi iz stanova iskakali stanari, ne bi bila od pomoći, jer je najpre potrebno ugasiti požar, a korišćenje automehaničkih lestvi nije bilo moguće zbog malog prostora uz zgradu koja je gorela – naglasio je Marić i dodao da su zato „korišćene aluminijumske lestve „rastegače“ čija je dužina zadovoljavala potrebe intervencije. Prema njegovim rečima, ceo taktički nastup gašenja požara bio je adekvatan“.

Usledio je i sastanak u MUP Srbije. Sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsednicom Skupštine grada Ifetom Radončić, razgovarali su Marić i državni sekretar Milosav Miličković. Predstavnicima Novog Pazara je ukazano na sve probleme sa kojima su se vatrogasci suočili prilikom gašenja požara, koji je prijavljen kasno. Biševac i Radončić su izneli svoje viđenje događaja i informacije sa kojima raspolažu, ali i pitali da li je planirano unapređenje opreme i prijem novih vatrogasaca, prvenstveno iz redova bošnjačke zajednice. Dobili su odgovor da se sprovodi detaljna analiza i ukoliko se utvrdi da je bilo propusta „biće preduzete adekvatne zakonske mere“. Broj vatrogasaca u Novom Pazaru je, po njima, „prilično dobar“, ali će razmotriti i predlog. Do kraja ovog meseca u Novi Pazar će stići jedno vatrogasno vozilo, a drugo u martu sledeće godine. Predstavnici MUP su podržali predlog da se u ovom gradu formira dobrovoljno vatrogasno društvo i obećali pomoć pri realizaciji tog projekta.

Požar i politika

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Marić je pozvao je političare da „ne zloupotrebljavaju vatrogasce u dnevno političke svrhe“. Upravo, korišćenje požara za političko razračunavanje na lokalnom nivou izazvalo je dodatno ogorčenje kod Novopazaraca.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) je, odmah nakon lokalizovanja požara, sazvala konferenciju za novinare i za požar optužila gradske vlasti. Zatražena je ostavka gradonačelnika i Gradskog veća Novog Pazara. Ova partija je, dan nakon izbijanja požara, organizovala protestni skup u centru grada. Lokalna samouprava je optužena da snosi najveću odgovornost za poginule. NJihove pristalice su nosili transparente na kojima je pisalo „Vatrogasna kola su vaša slika“ i „Idite sa vlasti ili ćemo vas oterati. Lider SPP Muamer Zukorlić, optužio je lokalne čelnike i za kriminal i korupciju, jer je „lokalna samouprava nesposobna, bahata i bezobzirna, u njoj glavnu reč vode kriminalci i narko dileri i zbog toga ne sme proći nekažnjeno na izborima“.

SDA za Novi Pazar ocenjuje da su policija i „službe u njenom sastavu“ nezainteresovane za bezbednost građana i time pojačavaju dozu nepoverenja „naročito Bošnjaka prema srpskoj policiji i službama u njenom sastavu, koji nemaju pravo da veruju onima, koji snose objektivnu odgovornost za bezbednosne rizike, kojima su izloženi građani Novog Pazara, naročito Bošnjaci, punih 28 godina“. Ova partija zahteva formiranje Službe civilne zaštite. Za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), intervencija prilikom gašenja požara, „pokazuje maćehinski odnos MUP Srbije prema građanima Sandžaka“. I BNV od gradske vlasti traži hitno formiranje gradske vatrogasne službe i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

O požaru je bilo reči i na sednici Skupštine Srbije. Narodni poslanik SDA Enis Imamović zatražio je smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića i komandira Vatrogasne službe u Novom Pazaru Darka Belića. On je pitao i nadležne organe kako je moguće da u gradu od 120.000 stanovnika vatrogasna služba ne raspolaže najosnovnijom opremom i pohvalio vatrogasce koji su iz Raške došli da pomognu u gašenju požara. „Mi svi plaćamo porez punimo budžet, plaćamo saobraćajne kazne, prekršaje, a ljudi nam budu živi spaljeni jer država ima nekakvu svoju političku agendu prema Sandžaku i godinama odbija da opremi vatrogasnu službu najobičnijim merdevinama. U svemu ovome na javnom servisu, koga takođe plaćamo, nema ni jedne jedine reči“, rekao je Imamović, zaključujući da oko ovog pitanja ne bi trebalo da bude podela i prikupljanja političkih poena, „jer je ovo poraz za sve nas“. Pohvaljujući hrabru reakciju građana Novog Pazara i solidarnost susedne Raške, poslanik SDP dr Muamer Bačevac je podsetio da je još februara 2015. govoreći o Zakonu zaštiti od požara požara tražio od ministra unutrašnjih poslova, da se vatrogasna jedinica u Novom Pazaru bolje opremi i ojača u ljudstvu, ali i da se uposli više Bošnjaka. Ponovo je zatražio da se to hitno uradi.

Nepropisno parkirani automobili

Osim neadekvatne intervencije vatrogasaca-spasilaca, retki su oni koji primete da je na toj lokaciji bilo mnogo nepropisno parkiranih automobila, koji su dodatno otežavali pristup vozilima za gašenje požara. Postavlja se i pitanje, da li je mnogočlana porodica Mujković, čija su tri člana stradala u požaru, imala pravo na neko socijalno zbrinjavanje, ako im je, po svedočenju komšija, godinama bila isključena struja, pa su se u hladnim danima za grejanje snalazili.

Izvor: danas.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *