Obnova Trga srpskih ratnika u Kraljevu

U rekonstrukciju će biti uloženo 36, a za sanaciju oštećenja, čišćenje i zaštitu spomenika srpskim ratnicima oko četiri miliona dinara.

Počeli su radovi na detaljnoj obnovi Trga srpskih ratnika u Kraljevu. Skidaju se istrošene i napukle ploče, umesto kojih će doći granitne u kombinaciji sa kamenom kockom. Glavni izvođač ovih radova je JP „Putevi” iz Kraljeva, čiji direktor Mirko Vuković objašnjava:

– Za obnovu glavnog gradskog trga biće utrošeno 36 miliona dinara, od toga je 14 miliona izdvojilo Ministarstvo za privredu, a 22 grad. Planirano je da radovi potraju 60 radnih dana. Ovaj trg nije obnavljan skoro tri decenije i zato će obnova biti ovako obimna. Granitne ploče su kvalitetan i, takoreći, trajni materijal, a rekonstrukcijom će biti očuvan i prvobitni izgled, uz nekoliko novina. Ostaće postojeći sunčani sat, a planirana novina je postavljanje taktilnih staza. Trideset delova kružnog trga biće obeleženo vidnim slovima azbuke…

Kako smo ranije pisali, ovaj trg je za Kraljevčane više od običnog sastajališta i šetališta. Legenda kaže da je ideju za takav centar varoši, kružnog oblika, dao sam knez Miloš, crtajući svom sekretaru Lazi Zubanu plan na tepsiji peska. Sprovođenje te ideje kasnije je, energičnošću i strogoćom, pomogao predsednik opštine Jovan Sarić. Bilo je to krajem 19. i početkom 20. veka, od kada je sačuvan prvi regulacioni plan grada, koji je „najavio” današnji izgled Kraljeva. U to vreme na trgu se najčešće trgovalo, o čemu svedoči i zapis britanskog diplomate Burkijea od 3. jula 1889. godine da se „u Kraljevu ulice, u potpunoj pravilnosti radijalno pružaju od prostrane pijace u centru koja ima oblik pravilnog kruga”. Ovaj izveštaj Burkije je napisao boraveći u Kraljevu prilikom posete kralja Aleksandra Obrenovića gradu na Ibru, kada je glavna varoška ulica sa trgom nazivana „prvim sokakom”. Kasnije je tu sačinjen i filmski zapis, jedan od najstarijih sa naših prostora. Prilikom miropomazanja kralja Petra Karađorđevića u manastiru Žiča, jedan francuski snimatelj tu je 5. oktobra 1904. godine ovekovečio pazarni dan u Kraljevu. Od kada postoji taj prostor je bio, a i danas je središte raznih zbivanja. Na tom mestu, su govorili kraljevi i Tito, kasnije i političari savremenijeg doba, ali povremeno je odatle i narod uzvraćao, ogorčenjem ili oduševljenjem.

Uporedo sa ovim radovima obavlja se i konzervacija i sanacija spomenika po kome se Kraljevo prepoznaje. Reč je o obeležju posvećenom srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine u ratovima od 1912. do 1918. godine, o „Milutinu”, kojeg Kraljevčani sa ponosom tako nazivaju.

To podrazumeva kompletno čišćenje postamenta i bronzane figure, zamenu nedostajućih kamenih delova i na kraju premazivanje zaštitnim slojem. Ti radovi koštaće grad Kraljevo milion, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja još tri miliona dinara. Spomenik ima burnu istoriju, a tu je postavljen 1934. godine. Na istom mestu ostao je i tokom Prvog svetskog rata, kad je trg nosio naziv Franc Jozef plac. No, posle svetskog sukoba trg je nazvan po maršalu Titu, a tadašnja vlast donela je odluku o uklanjanju spomenika. Uz skrivene suze mnogih solunaca maja 1960. godine premešten je na kraljevačko groblje, pa je trg bio „prazan” duže od dve decenije. Tačnije, sve do novembra 1982. godine, kada je ovaj monument, vajarsko delo Živojina Lukića i Romana Verhovskog, opet vraćen u centar Kraljeva.

Uskoro će kompletan trg biti obnovljen i vratiće mu se prvobitni izgled, a „Milutin” se, verujemo, odatle više neće nikuda seliti.

Izvor: politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *