Gradsko veće: sredstva za ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, za razvoj seoskih domaćinstava, ulaganje u obrazovanje mladih…

Na šezdeset osmoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća grada Kraljeva, članovi Gradskog veća su, od 15 predloženih, razmatrali 14 tačaka.

Gradsko veće je na ovoj sednici raspisalo Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva u okviru projekta sprovođenja mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na to da je grad Kraljevo, na konkursu resornog ministarstva zaduženog za oblast populacione politike, dobio sredstva koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju terena za košarku, rukomet i balon salu na planini Goč, za opremanje vrtića na Beranovcu, ali i sredstva koja će biti upotrebljena kao pomoć ženama na selu koje vode poljoprivredna domaćinstva i koja imaju decu.

„Namera nam je da obezbedimo novac za razvijanje njihovih poljoprivrednih domaćinstava i za opstanak i ostanak tih žena i tih porodica na seoskom području. Mislim da se ovo radi prvi put ne samo u gradu Kraljevu nego i okolnim gradovima, i za ove namene će biti izdvojeno 3.750.000 dinara – 3.000.000 će obezbediti država, a 750.000 dinara grad. Konkurs će biti objavljen na zvaničnom sajtu grada Kraljeva i na oglasnoj tabli“, rekao je gradonačelnik.

Na ovoj sednici Gradskog veća raspisan je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritorijigrada Kraljeva za 2018. godinu.

„Opredelili smo novac za seoski turizam, 7.000.000 dinaara, kao i prošle godine. Svi domaćini koji imaju seoska domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i ove godine mogu da konkurišu. U izlaganju na sednici Gradskog veća član Veća Igor Cvetković je predočio šta su prilikom obilaska seoskih domaćinstava koja su dobila sredstva zatekli na terenu, o kakvom poboljšanju infrastrukture se radi, koliko je povećan broj kreveta i broj gostiju na seoskom području“, izneo je predsedavajući Gradskim većem.

„Mislim da se radi o jako dobroj podsticajnoj meri koju grad primenjuje već tri godine, koja je pokazala dobre rezultate. Iz drugih gradova i opština nas kontaktiraju kako bi iskoristili naša iskustva. Prve godine, 2016, za ovu namenu je bilo opredeljeno 8.000.000 dinara, prošle 7.000.000 i sredstva je dobilo 18 domaćinstava“, kazao je Terzić.

Gradski većnici su doneli Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 1.100.000 dinara za potrebe kupovine 5.000 karata i gledanja filma „Kralj Petar Prvi“ za učenike svih srednjih škola na teritoriji grada Kraljeva.

„Grad je obezbedio novac za kupovinu karata za sve učenike svih kraljevačkih srednjih škola kako bi mogli da se upoznaju sa srpskom istorijom, periodom Prvog svetskog rata, golgotom koju je srpski narod tada pretrpeo. Mislim da se radi o veoma dobroj ideji da se takav film snimi, a grad na ovaj način pomaže produkciju filma, ali i omogućava svojoj deci da se sa istorijom upoznaju ne samo kroz suvoparne istorijske činjenice, već i kroz prikaz događaja koji su se završili pre 100 godina, budući da se ove godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata“, objasnio je gradonačelnik.

Veće je donelo i zaključke o prihvatanju inicijative Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ za dostavljanje predloga za izgradnju i rekonstrukciju mreže i objekata vodovoda i fekalne kanalizacije u zoni nadležnosti JKP „Vodovod“ odnosno izvan zone nadležnosti JKP „Vodovod“ Kraljevo.

Članovi Gradskog veća su razmatrali i žalbe izjavljene na rešenja i zaključke donete u prvom stepenu, prigovore i zahteve građana.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *