Biciklisti podržali akciju prevencije raka dojke

Biciklisti su danas promotivnom vožnjom u 20 gradova u Srbiji učestvovali u akciji “Daj pedalu raku” kojom se ukazuje na važnost preventivnih pregleda i pravovremenog lečenja u borbi protiv raka dojke.

Tom akcijom je počeo Mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja je našešći uzrok prevremene smrtnosti žena u Srbiji.

“Srbija je po broju umrlih od karcinoma dojke na drugom mestu u Evropi”, ukazala je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra “Milica” iz Vrnjačke banje koje je organizator manifestacije “Daj pedalu raku”.

Ona je istakla da je poslednjih decenija u Srbiji u porastu broj obolelih od raka dojke i da godišnje od te bolesti umre 1.600 žena, skoro pet svakog dana, a glavni razlog je kasno otrkivanje i dijagonstika bolesti najčešće u odmakloj fazi.

“U 90 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme”, kazala je Bondžić.

Istakla je da u akciji “Daj pedalu raku” svake godine učestvuje sve više gradova i da je njen cilj da žene idu redovno na preglede i da što više vremena provode u prirodi i bave se sportskim aktivnostima kako bi sačuvale zdravlje i živele kvalitetnije.

Akciju podržvaju ministarstva zdravlja i omladine i sporta, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Izvor: novimagazin.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *