U susret novom Zakonu o transfuziji

Povodom primene novog Zakona o transfuzijskoj medicini, predstavnici relevantnih institucija grada Kraljeva su održali konferenciju za novinare. Kako se tom prilikom moglo čuti, primena novog zakona neće promeniti količine i vrstu nabavke, već samo organizaciju davanja krvi, budući da će doći do objedinjavanja zajedničkih rezervi krvi.

Naime, novi Zakon o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara naredne godine, na teritoriji Srbije predviđa četiri ovlašćene transfuziološke ustanove – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, što znači da 47 službi transfuzije u Srbiji postaju samo bolničke banke krvi. U Institutu za transfuziju krvi u Beogradu već je započet proces nove organizacije.
„Naš zadatak u Kraljevu je da sa menadžmentom Opšte bolnice „Studenica“ i Službe za transfuziju dobro planiramo potrebe bolnice, koje su, na godišnjem nivou, oko 3.100 jedinica krvi, kao i da sa partnerima iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Srbije napravimo dobar plan akcija i na taj način omogućimo građanima da iskažu svoju humanost“, rekla je predstavnica Instituta za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić.

Prema rečima direktora Opšte bolnice „Studenica“ Zorana Mrvića, biće promenjen samo način organizacije dobavljanja krvi. Dva puta nedeljno će kraljevačkoj bolnici jedinice krvi biti dostavljane iz Instituta u Beogradu, a sva vanredna dostavljanja sprovodiće kraljevačka bolnica.

„Kao opšta bolnica, mi smo zaduženi za skladištenje odgovarajućih krvnih grupa i količina prema tačnim statističkim podacima i potrošnji iz prethodnih godina“, kaže Mrvić.

Na konferenciji je napomenuto da je ideja zakonskih izmena da se sačuvaju veće količine krvi, jer se dešavalo da u manjim zdravstvenim ustanovama izvesne količine krvi propadnu usled isteka roka trajanja. Novim zakonom se, tvrde nadležni, dobija samo na kvalitetu, zato što će zdravstvene ustanove sada moći da se posvete kliničkoj transfuziologiji i da imaju više vremena za pacijente.

„Sve ove godine mi smo više vremena posvećivali davalaštvu, a sada ćemo biti rasterećeni te brige. Uslov da primena novog zakona bude uspešna jeste da nivo davalaštva u Kraljevu ne opadne“, istakla je dr Mirjana Vitković, načelnica Odeljenja kliničke transfuziologije, uz napomenu da su napravili detaljnu dugogodišnju statistiku. „Život nekada ume da prevari statistiku, ali statistika može da pomogne. Želimo da sve prođe bez problema, pa smo napravili ozbiljnu zalihu krvi od 190 jedinica eritrocita, što je količina da bolnica ima krvi dovoljno za čitav jedan mesec“.

U skladu sa planom Instituta za transfuziju krvi Srbije, dobrovoljni davaoci krvi ubuduće neće moći krv da daju u Službi transfuzije u Kraljevu, već u prostorijama Crvenog krsta Kraljevo (Cara Lazara 19), i to sredom, od 10.00 do 16.00 časova.

 

Predstavnica Crvenog krsta Kraljevo Snežana Apostolović je istakla da će oni pokušati da amortizuju nedostatak krvi kojeg se plaše zbog činjenice da su „dobrovoljni davaoci bili naviknuti da krv mogu da daju svakog radnog dana, a sada neće imati taj komfor“.

„Cilj nam je da uvek imamo dovoljno količine bezbedne krvi, ne zbog Crvenog krsta ili bolnice, već zbog povređenih, obolelih, onih kojima je krv potrebna“, naglasila je.

Da je ovakav način prikupljanja krvi na dobrobit pacijenata smatra i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je višegodišnji dobrovoljni davalac krvi.

„Očekujem da će upravo to što će dobrovoljni davaoci svake srede u Crvenom krstu Kraljeva moći da daju krv, omogućiti ljudima da steknu naviku i da će svi koji mogu, jednom u tri ili četiri meseca, redovno davati krv na tom mestu i pomagati sugrađanima kojima je pomoć neophodna“, izrazio je nadu gradonačelnik.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *