Stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Na Dan proboja Solunskog fronta, čitav jedan vek nakon ovog važnog događaja, grad Kraljevo se seća svojih predaka čijim životima je naša sloboda izvojevana. U znak sećanja na njih, za razliku od prethodnih godina, kada je događaj organizovan na centralnom gradskom trgu, venci su položeni na u Gornjoj Ribnici, na Zmajevcu, na Spomenik izginulim i umrlim ratnicima u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1919. godine sa područja tadašnje Opštine ribničke.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao značaj podsećanja na to da se na celoj teritoriji našeg grada nalaze spomenička obeležja sugrađanima stradalim i u balkanskim i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pored Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika.

„Danas obeležavamo sto godina, čitav vek od proboja Solunskog fronta 1918. godine. Kao što su se naši preci borili za nezavisnost Srbije, kao što su ulagali svoje poslednje napore u očuvanje srpske države, vere i nacije, tako i mi danas vodimo borbu. Današnje borbe se razlikuju od ondašnjih. Mi se danas ne borimo samo za teritoriju, mi se trudimo da poboljšamo život građana. Borimo se za svako novo radno mesto, za svaki metar asfalta, svaki objekat za decu i omladinu. Danas se trudimo da pravimo škole, vrtiće, da asfaltiramo u gradu, u selu, da otvaramo fabrike. Naše današnje borbe nisu ništa manje značajneod onih od pre sto godina, ali se vode drugim oružjem. Danas se borimo politikom, diplomatijom. Danas nastojimo da napravimo ekonomski snažnu Srbiju i ekonomski jako Kraljevo. To je jedini put i verujem da ćemo svi zajedno istrajati u ovoj borbi“, poručio je gradonačelnik Kraljeva ndr Predrag Terzić kraj spomenika na Zmajevcu, na kome se nalaze i imena njegovih predaka.

Ovaj spomenik, izveden u obliku spomen-česme, podignut je 1986. godine, pored zapisa, ispod zgrade zmajevačke škole, na mestu zvanom Zavetište. Nalazi se na betonskom temelju okruglog oblika, koji je podeljen krstom. Na sredini kruga je podignut spomenik od tesanog kamena visine pet metara. U sredini spomenika, na betonskoj podlozi, postavljena je mermerna ploča sa imenima izginulih i umrlih ratnika 1912-1919. godine sa područja Ribnice, Kovača, Kovanluka. Na ploči su urezana imena prepisana sa spomen-ploče izrađene 1928. godine i dopunjena imenima novopreminulih solunaca. Sa prednje strane spomenika se nalaze državni simboli Srbije.

Izradu mermerne ploče sa uklesanim imenima ratnika poginulih u oslobodilčkim ratovima Srbije iz 1928. je finansirao ribički trgovac Momir Savić. Postavljena je u velikoj sali seoskog doma povodom obeležavanja deset godina od proboja Solunskog fronta. Tokom bombardovanja Kraljeva 1944. godine, koje je izvršila američka avijacija, dom je porušen, ali spomen-ploča nije oštećena. Potomci solunaca i meštani su neoštećenu spomen-ploču postavili na spoljnom zidu kapele koja se nalazi na seoskom groblju.
Prema kazivanju predsednika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milana Matijevića, u znak žaljenja za palim borcima, poštovanja njihovih junačkih dela i sećanja na svoje žrtve, narod je podizao brojne spomenike. Na području Kraljeva postoji 57 spomeničkih obeležja. U 23 sela su podignuti spomenici krajputaši, a sedam ulica u Kraljevu nazvano je po slavnim ličnostima i mestima iz oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine.

„Svako ime urezano na ovim spomeničkim obeležjima govori o junaštvu, podvigu i žrtvi uzidanoj u temelje slobodne Srbije. Ova spomenička obeležja nas podsećaju na naše pretke, njihove žrtve, junaštva, dela… Predstavljaju neizbrisivo memorijalno blago i istorijsko bogatstvo kraljevačkog zavičaja. Čuvajmo sećanje na srpske ratnike, borce i oslobodioce. Slava palim srpskim ratnicima“, poručio je Matijević sa Zmajevca.

Kako je istakao predsednik Mesne zajednice Ribnica Marko Stanković, meštani planiraju da urade i savremenije spomen-obeležje u saradnji sa institucijama grada Kraljeva, sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, da naprave velelepni spomenik i pored njega postament poginulim ratnicima 1990-1999. godine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *